Toyota Mirai „Zeleni automobil godine 2016“

Toyota Mirai

Toyota Mirai „Zeleni automobil godine 2016“

Toyota Mirai proglašena je za svjetski „Zeleni automobil godine 2016“. Međunarodni žiri koji je glasao čine 73 automobilska novinara iz 23 zemlje.

Toyota Mirai izabrana je za zeleni automobil godine svijeta 2016. Toyota Mirai bila je u konkurenciji sa drugih sesdam automobila iz čitavog svijeta, a u finalnom izboru bila je u konkurenciji sa još dva modela.

Karl Schlicht, izvršni potpredsjednik Toyota Motor Europe nakon dodjele nagrade izjavio je: “Kao priznati lideri u hibridnoj tehnologiji, mi smo iskreno počastvovani zbog ove nagrade. To je jasno priznanje Toyotinoj dugoročnoj posvećenosti tehnologiji gorivnih ćelija, ubjedljivom, sigurnom i relevantnom rješenju za mobilnost koje trasiraju put ka razvoju ultimativnog ekološkog automobila.”

Toyota Mirai 2-large

Toyota Mirai je vozilo koje za emisiju ima samo vodu i pionir je koji će doprinijeti društvu baziranom na upotrebi vodika. Pored napredne tehnologije gorivnih ćelija i ekoloških performansi, Mirai je zabavan za vožnju, ima upečatljiv futuristički dizajn i nudi tihu i veoma udobnu vožnju.

Toyota Mirai na evropskom tržištu lansirana je u septembru 2015. godine, na tržištu Velike Britanije, Njemačke i Danske. Prodaja će uskoro početi i u Belgiji, Holandiji, Norveškoj i Švedskoj. Pored Evrope, Mirai se prodaje u Japanu i Sjedinjenim Američkim Državama.

Kategorije: Vijesti