Toyota poziva na besplatnu provjeru sigurnosti!

Takata Toyota zracni jastuk

Toyota poziva na besplatnu provjeru sigurnosti!

Ako vozite neki od Toyota modela, kao što su Avensis, Avensis Verso, Corolla, Yaris, Hilux, Rav4 i Auris proizvedeni od 2001. do 2013. godine svakako bi trebali posjetiti najbliži ovlašteni servis za Toyota vozila. Razlog za posjetu servisu je preventivnog karaktera, a riječ je o besplatnoj zamjeni inflatora zračnih jastuka TAKATA proizvođača. Zamjena je već napravljena na 2.086 vozila, a 1.563 vozila treba doći na preventivnu zamjenu.

Priča o TAKATA slučaju

Svjetska globalizacija donijela je brojne pogodnosti i ubrzala procese u automobilskoj industriji, međutim osim brzog širenja svih pozitivnih efekata, jasno je da svaki propust istom brzinom se širi na globalnom nivou. Jedan od propusta dogodio se 2001. godine čije se posljedice mogu i danas osjetiti. Radi se o „TAKATA“ slučaju kojim su bili pogođeni brojni automobilski proizvođači, kao što su: Acura, Audi, BMW, Cadillac, Chevrolet, Chrysler, Daimler Trucks North America, Daimler Vans USA LLC, Dodge/Ram, Ferrari, Fisker, Ford, GMC, Honda, Infiniti, Jaguar, Jeep, Land Rover, Lexus, Lincoln, Mazda, McLaren, Mercedes-Benz, Mercury, Mitsubishi, Nissan, Pontiac, Saab, Saturn, Scion, Subaru, Tesla, Toyota i Volkswagen.

Toyota TAKATA problem

Riječ je o problemu sa inflatorima zračnih jastuka koje je japanska kompanija isporučivala na globalnom tržišnom planu. Problematična serija zračnih jastuka našla se uglavnom na značajnom broju automobila, ali problem nije bio „aktivan“ na svim spornim modelima. Tačnije, problem se aktivirao samo na automobilima koji su bili na tržištima gdje vlada velika vrućina i vlaga.

Toyotin pristup rješavanju problema sa spornim modelima

Problemi sa spornim inflatorima zračnih jastuka na Toyotinim modelima nisu zabilježeni u Evropi, ali bez obzira japanski proizvođač automobila odlučio je povući sve pogođene modele na vanredni servis, bez dodatnih troškova za kupce. Bez obzira što je prošlo više od dvije decenije od nastanka problema i što niki od spornih zračnih jastuka može biti u nekom automobilu isto toliko starom, Toyota će potpuno besplatno preventivno zamijeniti sporne zračne jastuke bez ikakvih troškova za kupca.

Šta je problem sa Takata vazdušnim jastucima?

Nakon što je 2013. godine utvrđeno da postoji mogućnost da neki zračni jastuci sa TAKATA inflatorima ne rade ispravno, sprovedena je velika istraga i utvrđeno je, a to je i zvanični stav NHTSA (Nacionalna uprava za sigurnost u cestovnom prometu, SAD) da je temeljni uzrok problema to što Takata zračni jastuci koriste pogonsko gorivo na bazi amonijevog nitrata bez hemijskog sredstva za sušenje. To može dovesti do toga da inflator, pod određenim okolnostima, jednostavnim rječnikom rečeno, “ne uradi svoj dio posla”.

Toyota TAKATA problem

Šta u praksi znači to što postoji mogućnost da inflator ne uradi zadati posao?

To u praksi znači da postoji mogućnost da se u slučaju eventualnog saobraćajnog udesa, na vozilu sa takvim inflatorom zračni jastuk ne napuše ili ne napuše dovoljno ili da inflator ozlijedi putnike. Zbog toga je Toyota u cijelom svijetu, za sva svoja vozila u koja je bio ugrađivan Takata inflator pokrenula opoziv ili preventivnu servisnu akciju. Sva vozila u cijelom svijetu, smo pozvali u Toyota salone na besplatnu zamjenu inflatora.

Koliko je u Bosni i Hercegovini zvanično vozila u sa Takata zračnim jastucima?

Zvanični broj vozila u Bosni i Hercegovini sa spornim Takata inflatorima je 3.649 vozila. Radi se o modelima Avensis, Avensis Verso, Corolla, Yaris, Hilux, Rav4 i Auris. Zamjena je već napravljena na 2.086 vozila, a 1.563 vozila još uvijek nije bilo na vanrednom servisu. Toyota je još 2015. godine ovu servisnu akciju objavila javno, a pisma u kojima objašnjava o čemu se radi i poziva na besplatan servis poslali su direktno svim vlasnicima vozila sa Takata inflatorima. Kontrole se rade i prilikom svakog servisa pa Toyota još jednom poziva sve vlasnike Toyota modela da obave besplatnu kontrolu u ovlaštenom servisu. Osim odlaska u ovlašteni servis, provjeru možete uraditi i puten linka https://www.toyota.ba/owners/maintenance/recall

Takata Toyota zracni jastuk

U Toyoti smatraju da je sigurnost i zadovoljstvo kupaca apsolutni imperativ i krajnji cilj. Japanski proizvođač desetljećima se trudi ponuditi sve bolja i sigurnija rješenja za mobilnost i smatra da je njegova dužnost da stalno kontroliše ispravnost njegovih vozila, bez obzira na njihovu starost.

Koja je procedura zamjene?

Procedura je vrlo jednostavna. Dovoljno se javiti u ovlašteni Toyota servis gdje obučeni mehaničari skidaju instrument tablu vozila, pristupaju modulu zračnog jastuka, te stari inflator zamijene novim i instrument tablu ponovo vraćaju na svoje mjesto. Os

Zračni jastuci imaju izuzetnu važnost u povećanju stepena sigurnosti putnika, zato nemoj te oklijevati i rizikovati. Provjerite vašu Toyotu iako je možda stara 20 godina.

Kategorije: Vijesti