Toyota Yaris dobit će novi 1,5 litarski benzinski motor

Toyota Yaris dobit će novi 1,5 litarski benzinski motor

Toyota će u aktuelnu generaciju Yaris modela uvesti novi 1,5 litarski benzinski motor s više snage i boljim ekološkim normama.

U susret nadolazećoj Euro 6c RDE (Real Driving Emission) normi, Toyota će u aktuelnu generaciju Yaris modela ugraditi novi 1,5 litarski benzinski motor, kao zamjenu za aktuelni 1,33 litarski motor.

Novi 4-cilindrični motor je dio porodice ESTEC (Economy with Superior Thermal Efficient Combustion) i uvodi nova tehnička rješenja kojima se postižu bolje performanse, povećani užitak u vožnji i, istovremeno, smanjenje potrošnje goriva od 12%* prema važećem ciklusu NEDC.

Novi motor imat će snagu od 82 kW/111 KS i 136 Nm pri 4400 o/min., od čega je 118 Nm već dostupno pri 2000 o/min. Brzi odziv atmosferskog motora ove zapremine daje Yarisu nivo užitka u vožnji koju će vozač osetiti i u gradskoj vožnji kao i na otvorenom putu. U poređenju sa 1,33 litarskim prethodnikom, Yaris s novim motorom imat će ubrzanje od 0 do 100 km/h za 11,0 sekundi.

Toyota je iskoristila svoje znanje na polju hibridnih vozila, pa je u ovom novom motoru primjenila nove tehnologije gdje što se manifestuje termalnom efikasnošću od 38,5%. To ovaj motor svrstava trenutno u red najboljih motora.

 

Kategorije: Vijesti