U Evropskoj uniji ESP obavezan za putnička i laka komercijalna vozila

ESP_i

U Evropskoj uniji ESP obavezan za putnička i laka komercijalna vozila

Evropska Unija je donijela odluku da je ESP (Electronic stability program) obavezan za sva putnička i laka komercijalna vozila, koja se prodaju u Evropi. Ova odluka važi od 01.11.2014. godine, a odnosi se na sva vozila ukupne dozvoljene mase do 4,5 tone. Tokom ove godine, 84 % od ukupno prodanih vozila imala su ugrađen ovaj sigurnosni sistem.

ESP_ir

Prema prodacima kompanije Bosch (najvećeg proizvođača ovih sistema u svijetu), od uvođenja ovog sistema, do danas, ova tehnologija spriječila je više od 190.000 saubraćajnih nesreća i spasila više od 6.000 života u Evropi. Samo tokom 2011. godine spriječeno je 33.000 saobraćajnih nesreća i sačuvano preko 1.000 ljudskih života (podaci se odnose samo na tržište Evropske Unije).

Sistem ESP, već se ugrađuje u kamione i autobuse, pa bi tokom iduće godine i na tim vozilima mogao postati obavezan.

Folie 01_02

Američko ministarstvo saobraćaja izglasalo je zakon o obaveznoj ugradnji ESP-a na sva nova vozila još u septembru 2011. godine, a isti propis važi i za područje Kanade. ESP je obavezan i u Australiji i Izraelu, dok ga Japan, Južna Koreja, Turska i Rusija  namjeravaju uvesti kao obavezu.

Prema prognozama kompanije Bosch, do 2020. godine, preko 90 % svih proizvedenih vozila u Sjevernoj Americi, Evropi i Japanu će imati serijski ugrađen ESP.

ESP_s

Kategorije: Vijesti