Novi razvojni centar

Novi Volvo istraživačko-razvojni centar u Gothenburgu

Volvo

Geely Holding, većinski vlasnik Volvo Car korporacije i kompanija Geely će u švedskom Gothenburgu oformiti novi centar za istraživanje i razvoj. Novi centar će biti zadužen za razvoj nove modularne arhitekture i komponenti za buduće automobile C segmenta proizvođača Volvo i Geely. Centrom će upravljati Mats Fägerhag, aktuelni potpredjednik odjela za proizvodnu strategiju, a isti će upošljavati oko 200 radnika.

„Naša grupa ima ambiciozne ciljeve, kako bi povećala kompetitivnost naših brendova. Geely će nastaviti sa povećanjem kvalitete svojih proizvoda, po uzoru na Volvo automobile. Ipak, dijeljenje znanja i tehnologije ne smije ugroziti integritet brenda i samostalne razvojne projekte. Zato vjerujemo da je samostalan, ali zajednički istraživačko-razvojni centar sa fokusiranim pristupom, najbolji način za postizanje ovog kompleksnog cilja“ – izjavio je predsjednik Geely grupacije Li Shufu.

„Odabranom međunarodnom timu je dat zadatak da međusobnu modularnu strategiju dovede na novi nivo. Tako će Volvo zadržati svoju premium kvalitetu, dok će Geely zadovoljiti povećanu potražnju na tržištu Kine i odabranim međunarodnim tržištima, što zahtijeva novu tehnologiju“ – zaključuje Shufu.

Novi istraživačko-razvojni centar će biti smješten u Gothenburgu (Lindholmen Science Park), zapošljavat će oko 200 inženjera iz Švedske i Kine, a bit će potpuno operativan do kraja ove godine. Modularna arhitektura i nove komponente će rezultirati proizvodima svjetske klase, ali ujedno i smanjiti troškove razvoja i testiranja.

Mats Fägerhag, direktor novog centra tvrdi da će modularni dizajn omogućiti razvoj nekoliko različitih automobila na identičnoj arhitekturi, te tako zadovoljiti specifične potrebe oba brenda.

„Sa partnerom kao što je Geely, Volvo nastavlja potpuno kontrolisati razvoj sljedeće generacije vozila C segmenta. Nećemo morati praviti nikakve kompromise, koji su česti u saradnji sa vanjskim partnerom.“ – izjavio je Peter Mertens, stariji potpredsjednik odjela za istraživanje i razvoj pri Volvo Cars kompaniji.

Uporedo sa razvojem nove C arhitekture, Volvo nastavlja sa razvojem inovativne SPA arhitekture za veća Volvo vozila. Prva vozila postavljena na SPA platformu na tržištu se očekuju 2014. godine.

Kategorije: Vijesti