Novi Kia EV6 je vrlo upotrebljiv električni auto

KIA EV6

Novi Kia EV6 je vrlo upotrebljiv električni auto

Novi Kia EV6 zahvaljujući naprednom 800-voltnom brzom načinu punjenja može napuniti bateriju s 10 % na 80 % za samo 18 minuta, a može se pohvaliti i s najvećim dometom od 510 kilometara s jednim punjenjem.

Kijino prvo namjensko baterijsko električno vozilo (BEV) po zasluzi različitih inovativnih i visokotehnoloških pomagala nudi izuzetnu upotrebljivost koja nije baš uobičajena u ovoj klasi. Novi model, koji kod nas i drugdje u Evropi očekujemo najesen, moguće je rezervirati.

Namjenska platforma BEV nudi najprostraniju kabinu u svojoj klasi

Kabina vozila napravljenog na Kijinoj namjenskoj električnoj globalnoj modularnoj platformi (E-GMP) koristi sve prednosti kako bi ponudila najveću prostranost i funkcionalnost u svojoj klasi. Vozača i suvozača pozdravlja elegantna, minimalistička armaturna ploča koja naglašava izuzetnu prostranost. Pošto modelu EV6 nije potreban centralni mjenjački tunel ravno dno putnicima pozadi pruža veliku udobnost, jer imaju čak 990 mm prostora za noge.

KIA EV6

Inovativni ventilacijski sistem unaprijeđuje udobnost svih putnika u vozilu. Upotrebom konstrukcije postavljene na vanjskom dijelu i unutrašnjem u kabini, se kabinski dio smanjio za 55 %. Takvo optimalno rješenje omogućilo je tanji kokpit i ponudilo više prostora za putnike pozadi, dok ujedno pruža optimalno hlađenje kabine.

Opuštajuća sjedišta s nagibom putnicima pružaju udoban prostor

Posebna opuštajuća sjedišta vozaču i suvozaču nude opuštanje u vrhunskom komforu i luksuzu kada je EV6 parkiran ili se puni. Nakon pritiska na dugme podižu se sjedišta, dok se leđni dio naginje nazad čime se popravlja položaj i raspored težine tijela, što ujedno putnicima omogućava opuštanje, čitanje knjige ili čak spavanje. Mala težina i vitak oblik sjedišta dodatno optimizuju prostor u kabini.

KIA EV6

U kabini EV6 korišteni su premium materijali koji stvaraju domaći osjećaj, ali su izabrani i zbog velike izdržljivosti. Upotrijebljeni su održivi materijali, od veganske kože do tkanine sjedišta i otirača od prerađene plastike, što je ekvivalent 100 boca za vodu od pola litra.

Za intuitivno vozačko iskustvo su svi glavni kontrolni prekidači vozaču na dohvat ruke. Mjenjačka konzola Shift-By-Wire zbog praktičnosti je postavljena pored dugmeta za paljenje motora na središnjoj konzoli, dok su na upravljačkom obruču smješteni ključni prekidači ADAS za maksimalnu operativnost. Za optimalno korisničko iskustvo su kontrolni prekidači EV6, npr. za grijanje upravljačkog obruča i hlađenje sjedišta, takođe na dohvat ruke.

KIA EV6

Pametna rješenja za pohranjivanje i impresivan prtljažnik – dovoljno za jedini auto u porodici

Pametna rješenja za pohranjivanje brinu o svim potrebama. Pozamašan pretinac u središnjoj konzoli nudi upotrebljiv prostor za pohranjivanje predmeta, kao što su npr. torbice ili tableti, dok otvoreni pretinac za bežično punjenje omogućava jednostavno punjenje mobilnih uređaja. Upotrebljiv pretinac ispred suvozača maksimalno iskorištava prostor nastao zbog djelomično vani postavljenog klima uređaja i nudi 10,5 litara zapremine, dok praktični držači pića sprijeda i pozadi pružaju dodatni prostor.

Velikodušan prtljažni prostor kog omogućava E-GMP platforma znači da je EV6 sa 520 litara zapremine (VDA) spreman za sljedeću avanturu. S drugim redom sjedišta, djeljivim u omjeru 60:40 zapremina naraste na oko 1.300 litara. EV6 ima i prednji prtljažnik koji nudi dodatna 52 litra zapremine kod varijante s pogonom na 2 točka (RWD) odn. 20 litara kod kombinacije s pogonom na sva 4 točka (AWD) što je dovoljno za skladištenje punjačkog kabla.

KIA EV6

Inovativna funkcija “vehicle-to-load” (V2L) i izuzetne mogućnosti vuče

Za avanture u prirodi EV6 je dobio funkciju V2L (vehicle-to-load) koja drastično povećava fleksibilnost punjenja. Integrisana punjačka upravljačka jedinica (ICCU) omogućava do 3,6 kW punjačke snage iz baterije vozila preko jednostavnog adaptera koji vanjski punjački priključak pretvara u električnu utičnicu. Priključak adaptera biti će prilagođen tržištima kako bi EV6 mogu puniti bilo šta, od domaćih uređaja do drugih električnih vozila. U kabini je praktičan punjački ulaz ispod zadnjih sjedišta koji omogućava punjenje uređaja iz baterije vozila bez upotrebe dodatnih adaptera.

EV6 s baterijom kapaciteta od 77,4 kWh omogućava vuču do 1.600 kg tereta, u obje varijante pogona (RWD ali AWD). Kupcima koji odaberu bateriju sa 58 kWh EV6 nudi kapacitet vuče do 750 kg. Bez obzira na odabranu varijantu EV6 pruža izuzetne električne mogućnosti za porodične izlete.

Kategorije: Vijesti