UP! „Svjetski automobil godine 2012”

Volkswagen Up!  „Svjetski automobil godine 2012”

Još jedna titula za Volkswagen: Njegov up!  proglašen je  „Svjetskim automobilom godine 2012“. Objava laureata odigrala se na New York International Auto Showu.

Stručni ocjenjivački sud od 66 vrhunskih novinara  iz 25 zemalja svijeta, jednoglasno je odlučio: Volkswagen up! je „World Car of the Year 2012“. Volkswagenov  City-specijalist uzeo je titulu u žestokoj konkurenciji između tri vrhunska finalista.

„Ovo priznanje za naš up! još jednom pokazuje da su s modelom up! naši dizajneri, inženjeri i stručnjaci za proizvod stvorili automobil koji je promišljen do najmanjeg detalja. up! je impresivan po pitanju efikasnog korištenja prostora, sigurnosti, užitka u vožnji i čuvanja okoliša, te na ovim poljima postavlja standarde u svojoj klasi“, izjavio je profesor Martin Winterkorn, predsjednik upravnog odbora Volkswagen AG-a.

U kratkom periodu od predstavljanja u decembru, up! je uspio doći u sami vrh novoregistrovanih vozila u Njemačkoj. Skoro u isto vrijeme nezavisna agencija za zaštitu potrošača,  Euro NCAP, dodjeljuje mu najveću ocjenu za sigurnost – pet zvjezdica – kao i posebnu nagradu , Advanced Award, za specijalan sistem kočenja u gradskoj vožnji.  Renomirani iF Design-Institut najmanjem je Volkswagenu dodijelio prestižnu zlatnu nagradu „iF design award“. Spomenimo i ranije nagrade dodijeljene ovom nevjerovatno uspješnom modelu  :  „Zlatni volan 2011“ , čsk tri nagrade britanskog stručnog magazina What Car? – „Car of the Year“, „City Car 2012“ i „Safety Award“ .

Na minimalnoj površini (3,54 m dužine) up! pruža maksimalan prostor za četiri putnika, uz vrhunski efikasne pogonske sklopove.  S modelom up! je  premijerno predstavljena i nova generacija 3-cilindarskih motora u verzijama sa 44 kW/ 60 KS i 55 kW / 75 KS, koji uz BlueMotion tehnologiju briljiraju na području niske potrošnje goriva i emisije štetnih gasova.

Kategorije: Vijesti