Automatizirani mjenjač u Volkswagenovom modelu up!

Automatizirani mjenjač u Volkswagenovom modelu up!

Volkswagen up!, u varijantama opreme move up! I high up!, od sada ima automatizirani ručni mjenjač. Ovaj mjenjač, poznat i pod skraćenicom ASG, povećava udobnost promjena brzina, dok u isto vrijeme evidentno smanjuje potrošnju goriva.

Inovativni sekvencijalni ručni mjenjač u najmanjem modelu Volkswagenove game nudi stepene „D”, „N” i „R”. U automatskom modusu „ D” prioritet je stavljen na udobnost i smanjenje potrošnje goriva, koja je niža u odnosu na tradicionalni automatski mjenjač pa čak i na klasični ručni mjenjač.

U odnosu na konvencionalni automatski mjenjač,  ASG u ovom omiljenom gradskom automobilu ipak ima neke specifičnosti: na primjer, ASG se odlično „snalazi“ bez stepena namijenjenog za parkiranje „P”. Stoga up! neće krenuti u položaju ručice „P” (kako je inače uobičajeno), već kada se ručica mjenjača nalazi u poziciji „N” (praznom hodu). A kada up! zaustavite u  drive- položaju   „D” , automatski se uključuje prva brzina mjenjača. Isto tako, up! neće samostalno krenuti oslobodite li kočnicu – on će se pokrenuti tek nakon što date komandu pritiskom na papučicu gasa.

ASG predstavlja alternativu serijskom  5-stepenom ručnom mjenjaču, koji je zadužen za prijenos snage u verzijama modela up! sa 44 kW / 60 KS i 55 kW / 75 KS. Doplata za automatizirani ručni mjenjač ASG iznosi 1600,- KM. Kuriozitet predstavlja činjenica da uz svaki up! opremljen ASG mjenjačem dolazi i elektronski program stabilizacije ESP, gratis .

Kategorije: Vijesti