XEV YoYo – Najpovoljniji električni auto na tržištu u BiH

XEV YoYo

XEV YoYo – Najpovoljniji električni auto na tržištu u BiH

Ponuda električnih automobila u Bosni i Hercegovini zaista raste iz dana u dan, ali do sada su tu uglavnom dominirali modeli višeg cjenovnog ranga. Sada je u BiH stigao i pristupačan električni gradski auto.

Italijanska marka automobila XEV sa sjedištem u Hong Kongu nudi zanimljiv spoj evropske tradicije gradnje supermini automobila i nove tehnologije električnih automobila. Tako je 2016. godine kineski inženjer i preduzetnik Tik Lou angažovao tim domaćih saradnika, kao i onih sa iskustvom od kojih su neki tada bili angažovani u FCA grupaciji.

Kao rezultat toga, nastao je automobilski “startup” XEV, koji je za sjedište izabrao Hong Kong, sa uredom za stil i dizajn u Torinu. Također, svi modeli marke XEV namijenjeni za prodaju u Evropi se proizvode i sklapaju u Torinu.

XEV YoYo

XEV Yoyo je gradski supermini na električni pogon koji svojim dizajnom i dimenzijama jasno konkuriše automobilima kao što je Smart ili novi Citroen AMI, a sada je dostupan i u Bosni i Hercegovini zahvaljujući kompaniji Bunjo Grupacija.

Ipak, XEV Yoyo nudi znatno bolje performanse, pa tri baterijska modula koje je moguće vaditi i zamjeniti punim ili tek jednostavno puniti na utičnicu, imaju ukupni kapacitet od 10,3 kWh, što zahvaljujući maloj težini i dimenzijama omogućava ovom superminiju domet do 150 kilometara. Također, performanse su odlično odmjerene za gradske uslove, te YoYo može dostići brzinu od 80 km/h zahvaljujući sinhronom elektromotoru maksimalne snage do 15 kW.

XEV YoYo

XEV Yoyo također nudi i izuzetnu količinu opreme i prostora s obzirom na svoje dimenzije. Tako uz LED svjetla i izuzetno širok raspon kombinacija i boja karoserije Yoyo nudi i prozračnu kabinu zahvaljujući krovnim prozorima, ali i svu opremu za ugodnu vožnju, kao što je klima uređaj, veliki info ekran osjetljiv na dodir, električno pokretana stakla, USB priključci i ostalo.

Osim originalnog italijanskog dizajna XEV Yoyo je poseban i po samoj konstrukciji i načinu proizvodnje. Kako bi opravdao epitet ekološki podobnog vozila XEV svaki Yoyo pravi tehnologijom 3D printa uz upotrebu recikliranih materijala.

XEV YoYo

Sa dužinom od svega 2,53 metra i međuosovinskim rastojanjem od svega 1,68 metara zanimljivo je da Yoyo nudi zaista dosta prostora za vozača i suvozača, što uz vrata koja se otvaraju pod veoma širokim uglom olakšava svakodnevnu upotrebu. Iza sjedišta je na raspolaganju i mali prtljažnik koji će biti sasvim dovoljan za manje kupovine i smještaj kablova za punjenje.

Uz zanimljiv dizajn i pravi gradski format, kao i električni pogon s kojim je moguće prijeći oko 150 kilometara za manje od 2 KM, najveći argument za XEV Yoyo svakako je njegova cijena.

XEV YoYo

Sa 29.990 KM do registracije i uz mogućnost korištenja subvencije od 10.000 KM, što skida cijenu na 19.990 KM, XEV dolazi kao pravo osvježenje na našem tržištu te će svakako postati zanimljiv izbor za sve kojima treba ovaj format automobila.

Kategorije: Vijesti