20 godina proizvodnje Audija A4 u Ingolstadtu

Produktionsjubilaeum:  20 Jahre Audi A4 am Standort Ingolstadt

Proizvodni jubilej: 20 godina Audija A4 na proizvodnoj lokaciji Ingolstadt

Već  20 godina marka sa četiri prstena proizvodi  Audi A4 model u matičnoj tvornici u Ingolstadtu.  Sa do sada više od šest miliona prodatih primjeraka to je najuspješniji Audi model svih vremena.  Od početka serije u oktobru  1994. novi automobil srednje klase je osvojio svjetska tržišta.  I dva desetljeća kasnije nije prekinuta potražnja za novim  Audijem A4 – u sad već četvrtoj generaciji.

„Kad je Audi A4 prije 20 godina zamijenio uspješnu Audi 80 seriju, on je – iako se tek pojavio na tržištu – postao bestseller“, izjavio je Dr. Hubert Waltl, član Uprave za proizvodnju AUDI AG-a. „Sve do danas je sportska A4 familija srce marke Audi i omiljena je kod kupaca širom svijeta.“

Premium proizvođač je proizveo 576.680 automobila u 2013. u Ingolstadtu, trećina od toga su bili modeli Audi A4 Limuzina, Avant i allroad quattro.  Više od  40.000 dodatnih primjeraka  A4 Limuzine sišlo je sa trake u tvornici Neckarsulm.  Tvornica Neckarsulm od početka četvrte generacije u  2007. godini dijeli proizvodnju  sa Ingolstadtom.  Osim toga Audi u međuvremenu proizvodi A4 i lokalno za tržište Kine, Indije i Indonezije.

Pored volumenskog modela Audi A3, Audi A4 je drugi noseći stub matične tvornice u Ingolstadtu. Kompanija ovdje dnevno proizvede više od 700 A4 modela. „A4 osigurava stalno iskorištenje proizvodnih kapaciteta u našim njemačkim tvornicama“, kaže  Peter Mosch, predsjedavajući fabričkog savjeta  AUDI AG-a.

Trenutno se  Audijeva proizvodna lokacija Ingolstadt priprema za proizvodnju pete generacije modela A4, koja počinje 2015. godine.  Mnogobrojne građevinske pripreme i modernizacije potrebne su za taj proizvodni projekat.

Od tržišnog uvođenja u novembru 1994. više od šest miliona kupaca se odlučilo za Audi A4 model.  Samo od aktuelne generacije (od 2007. godine) kompanija je isporučila već više od dva miliona primjeraka.

Kategorije: Auto industrija