Nova proizvodna linija u Renaultovoj tvornici Sandouville

Renault Group fabrika 01

Nova proizvodna linija u Renaultovoj tvornici Sandouville

Carlos Ghosn predsjednik i izvršni direktor Renault Grupe i Emmanuel Macron, francuski ministar za privrede, industrije i digitalnog sektora, službeno su otvorili novu proizvodnu liniju tvornice u mjestu Sandouville u Normandiji.

Renault Group fabrika 02

U ovim pogonima će se proizvoditi novi Renault Trafic, a od drugog tromjesečja 2016. godine, započinje i proizvodnja Fiatovog dostavnog vozila na istoj platformi. Procijenjen je kapacitet od 100.000 vozila godišnje, a to je i dio sporazuma ‘Ugovor o novoj dinamici Renaultovog rasta i društvenog razvoja u Francuskoj’ potpisanog u martu 2013. godine.

Renault Group fabrika 03

Tvornica u Sandouvilleu otvorena je 1964. godine, pa ove godine slavi 50 godina postojanja, a sa novom proizvodnom linijom po prvi put započinje i proizvodnju lakih komercijalnih vozila. Ova značajna transformacija zahtijevala je ulaganje od 230 miliona eura i tri godine rada, a istovremeno, u ovoj tvornici se proizvode modeli Laguna i Espace.

Kao dio Ugovora, potpisanog u julu sa grupacijom Fiat-Chrysler, Renaultu je povjeren dio razvoja naovog lakog komercijalnog vozila, dok će njegov stylig, sa prepoznatljivim elementima, biti razvijen od strane Fiat Professional.

Renault Group fabrika 04

Kao i Renaultove tvornice Maubeuge i Batilly, sada i Sandouville ulazi u rastući sektor lakih komercijalnih vozila. U ovom sektoru, Renault drži značajnih 14,5 % tržišnog udjela, a na kraju avgusta ove godine, globalna prodaja Renaultovih LKV povećana je za 5,8% (8 % ako su u obzir uzmu sva vozila iz grupacije).

To je dokaz stručnosti Renaultovih stručnjaka u svakom području, te dostizanja najvišeg nivoa kvaliteta i performansi.

Renault Group fabrika 05

Kategorije: Auto industrija