Kia Motors s novom fabrikom – Od sada i u Meksiku

Kia Motors Mexico Plant Aerial View Rendering (Medium)

Kia Motors s novom fabrikom – Od sada i u Meksiku

Korporacija Kia Motors je na svečanosti u Mexico Cityju zvanično objavila početak poslovanja u ovoj srednjeameričkoj zemlji. Događaju je prisustvovalo čak 250 predstavnika vlade, privrede i medija, koji su svjedočili ulasku na jedno ovako veliko automobilsko tržište i novoj eri globalne ekspanzije ovog južnokorejskog automobilskog diva.

Na događaju su razotkrivene pojedinosti. Deveti najveći svjetski proizvođač automobila s 1. julom preko 21 zastupnika u deset najvećih gradova pokreće poslovanje u ovoj zemlji koja ima čak 120 miliona stanovnika. Na početku će nuditi tri modela – limuzinu Forte (‘Cerato’ ili ‘K3’ na nekim tržištima), sportskog terenca Sportage i velikog sportskog terenca Sorento, a u novembru će im se pridružiti i nova limuzina Optima. Iz korporacije su takođe potvrdili da će sva vozila imati Kijinu nenadmašivu 7-godišnju garanciju (do 150.000 km).

Meksička zastupnička mreža i dalje će se širiti i u januaru 2016. trebala bi brojati  dodatnih 26 zastupnika, a 2017. imaće ukupno 65 prodajnih tačaka. Sva zastupnička mjesta će imati  Kijin vizuelni identitet, poznatiji kao ‘crvena kocka’.

U govoru na otvorenju je izvršni podpredsjednik i izvršni direktor Kije, g. Thomas Oh, rekao: “Naš agresivan ulazak u Meksiko, na jedno od rijetkih preostalih tržišta, gdje Kia do sada nije bila prisutna, jasan je znak značaja ovog tržišta za našu budućnost. Zato jedva čekamo da ovdašnjim strankama predstavimo naša atraktivna vozila, koja nude vrhunski kvalitet, sigurnost tehnologiju i nenadmašnu garanciju.”

Kia Mexico Brand Launch Ceremony (Medium)

Gradnja Kijine meksičke fabrike u Pesqueriji, u pokrajini Nuevo León (blizu Monterreya), trenutno je 50-postotno urađena. Milijardu dolara vrijedna investicija, započeta u oktobru proše godine, trebala bi biti završena u decembru, kada će fabrika biti spremna za masovnu proizvodnju vozila. Fabrika godišnjeg kapaciteta 300.000 vozila u januaru će pokrenuti  petomjesečnu probnu proizvodnju, koja će otkloniti eventualne »dječije bolesti«, prije nego što s tekuće trake stignu prvi primjerci za krajnje kupce.

Popularna limuzina Forte biće prvi model kojeg će proizvoditi u fabrici Kia Motors Mexico, a ubrzo će mu slijediti i ostali modeli Kia. Pored opskrbljivanja meksičkog tržišta, vozila iz ove fabrike će izvoziti u brojne zemlje u regiji, prvenstveno u SAD i Južnu Ameriku. Naime, Meksiko ima potpisane bescarinske sporazume sa SAD, Kanadom i skoro svim zemljama Latinske Amerike.

Kada fabrika bude u potpunosti operativna Kijin ukupni godišnji kapacitet narasti će na 3,37 miliona vozila. U samoj fabrici posao će dobiti oko 3.000 ljudi koji će raditi direktno u Kia Motors Mexico, a pored njih kod Kijinih dobavljača od 2017. još oko 7.000 ljudi.

Kategorije: Auto industrija