Auto Motive McLaren Production Center – Fabrika iz snova

Auto Motive – McLaren Production Center

Mclaren, ime koje je odavno predstavlja više od tima u Formuli 1 i proizvođača sportskih automobila. Od samog svog osnivanja pa do današnjeg dana, Mclaren se stalno razvija u automobilizmu i postavlja nova mjerila i standarde. Inovativnost i konstantni razvoj je dio filozofije Mclarena. Mclaren je ostavio dubog trag u Formuli 1, ali i u proizvodnji automobila. Njihova je težnja da uvijek budu u vrhu kako u sportu tako i proizvodnji cestovnih automobila.

Godine 2004. kraljica Elizabeta II otvorila je Mclarenov Tehnološki centar u Engleskom gradiću Woking. Kada je otvoren Mclarenom Thenološki centar izazvao je blagi šok u javnosti, jer do tada takvo nešto nije bilo napravljeno. Izgrađen je u apsolutno nekonvencijonalnom obliku, korišteni su savremeni materijali, nalazi se u predivnom krajoliku u kojem radnic mogu uživati dok rade. U modernom i super funkcionalnom prostoru smjestili su se Formula 1 tim, ali i proizvodna linija cestovnog automobila Mclaren Mercedes SLR-a, produkt Mclarena i Mercedesa.

Nakon sedam godina proizvodnje SLR modela, Mclaren i Mercedes razišli su se i okrenuli se vlastitim razvojima cestovnih automobila, kao što je Mercedes SLS i Mclaren MP4-12c. Godine 2010. na čelo Mclaren Automotive dolazi Ron Dennis sa željom da Mclaren napravi revolucionaran automobil i postane jeda od tržišnih lidera među sportskim automobilima. Mclaren Automotive naišao je na problem proizvodnih resursa, te su odlučili napraviti novi tehološki centar koji bi im pomogao u tome i bio samo za Mclaren Automotive.

Nakon skoro tri godine izgradnje 17. novembra 2011. Mclaren Automotive dobio savremenu fabriku zvaničnog naziva McLaren Production Center (MPC) koju je otvorio britanski premijer David Cameron. MPC ukupno je koštao 50 milijona funti, a prema informacijama britanskog udruženja proizvođača i prodavača automobila novi pogon donio je 300 novih radnih mjesta pored postojećih 500 zaposlenika.

Da je inovativnost dio filozofije Mclarena pokazuje i krov zgrade MPC-a projektiran na način da sakuplja kišnicu koja se koristi za hlađenje. Zgrada je također projektirana na način da omogući maksimalan protok zraka. Da Mclaren brine do najsitnih detalja u ekologiji govori i činjenica da je većina zemlje koja je iskopana za potrebe izgradnje novog pogona iskorištena je za druge namjene na samom terenu. Takođe posađeno je i 820 mladih stabala a 68 zrelih stabala premješteno je na drugu lokaciju kako se ne bi ugrozila populacija ptica.

Projektanska kuća Foster & Partners je bila zadužena i ovog puta za projektovanje novog tehnološkog centra kao i onog iz 2004. Oba pogon povezani su podzemnim tunelom obloženim interaktivnim izložbenim površinama.

Mclaren sa svojim tehnološkim centrima uveo je nove standarde u pristupima industrijskoj arhitekturi. Mclarenove tvornice su energetski štedljive a nova tvornica uzdiže se samo 7 metara u zrak pa tako nije vidljiva s obližnje ceste te se tako uklapa u okoliš. Ako je nekad imao predrasude o radu u fabrici automobila, Mclaren će mu je sigruno ukloniti.

Kategorije: Auto industrija