Audi u Ženevi predstavio obnovljeni RS3 Sportback

Audi u Ženevi predstavio obnovljeni RS3 Sportback

Audi je na svom izložbenom salonu u Ženevi predstavio obnovljeni RS3 Sportback model koji olakšan te ga pokreće snažniji motor u odnosu na prethodnika. 

Audi je aktuelni RS3 model dodatno doradio te ga učinio još brutalnijim. Dorade su obuhvatile olakšavanje automobila i blago pojačanje motora. Zahvaljujući korištenju lakših materijala obnovljeni RS3 ima manju težinu, a najveća ušteda na težini napravljena je na samom motoru koji je sada lakši za čitavih 26 kg.

Poznati 2,5 litreni, pet cilindrični motor pojačan je za 33 KS i 15 Nm okretnog momenta. U konačnici novi motor raspolaže s 400 KS i 480 Nm okretnog momenta koji obezbjeđuje ubrzanje do 100 km/h za 4,1 sekundu i maksimalnu brzinu od 250 km/h koja je elektronski ograničena. Opcionalni paket maksimalnu brzinu podiže na 280 km/h. Kao i ostali RS modeli, tako i RS3 Sportback dolazi s Quattro pogonom.

Kočnice RS3 Sportback modela čine 310 mm diskovi na sva četiri točka. Kad smo kod točkova, automobil je postavljen na 19 inčne aluminijumske felge iza koji se kriju četiri klipne kočione čeljusti. Audi RS3 Sportback je 25 mm niži od standardnog A3 te ima 20 mm širi trag točkova. Opcionalno se mogu poručiti i karbonsko-keramičke kočnice.

Pored navedenih promjena, RS3 je i vizuelno izmjenjen. Nema dramatičnih promjena, a među te male promjene ulaze nova opcionalna LED matrix svjetla i nešto drukčiji prednji branik. Tu je i velika crna maska sa saćastom rešetkom, te mali korvni spoiler kao i dva ovalna završetka ispušnog sistema koji izlaze iz difuzora na zanjem braniku.

U unutrašnjosti su napravljene također neke promjene, prvenstveno one tehnološke. U RS3 Sportback modelu je sada dostupan i virtualni kokpit koji je već viđen u nekim Audi modelima. Sjedišta su već u standardu presvučena sa crnom Nappa kožom.

Početna cijena ovog modela iznosi od 54.600 eura a prve narudžbe mogu se napraviti tek u aprilu ove godine.

Pored RS3 Sportback modela predstavljeni su i novi RS5, Q8 Sport Concept i RS 5 DTM o kojima ćemo detaljno pisati u narednim danima.

Kategorije: Auto sajam