Sajam automobila u Parizu 2016: Novi Audi Q5 dostupan sa zračnim ogibljenjem

Sajam automobila u Parizu 2016: Novi Audi Q5 dostupan sa zračnim ogibljenjem

Novi Audi Q5 predstavljen je na sajmu automobila u Parizu koji je za posjetiocie otvoren od 1 do 16 oktobra tekuće godine. Iako izgleda slično odlazećoj generaciji, novi Audi Q5 potpuno je novi auto sa brojnim novitetima na polju tehnike i mehanike.

Druga generacija Q5 modela premijerno je predstavljena na sajmu automobila u Parizu. Novi Audi Q5 vizuelno je vrlo blizak dosadašnjem modelu ali se ipak radi o potpuno novom automobilu. Tako je novi Q5 postavljen na MQB platformu što ga čini za 90 kg lakšim u odnosu na prethodnika.

audi-q5-sajam-automobila-u-parizu-2016-03

Dimenzije automobila su povećane gotovo u svim pravcima, pa tako na zadnjim sjedištima sada ima više mjesta za galvu i koljena putnika, a povećana je i zapremina prtljažnika za deset litara.

Glavni novitet pored nove platforme je zračno ogibljenje koje dolazi kao opcija. Novi multimedijalni sistem dobio je touch pad koji se nalazi ispred ručice mjenjača, pa je kretanje kroz meni sada još lakše i jednostavnije.

audi-q5-sajam-automobila-u-parizu-2016-04

Quattro pogon na sva četiri točka dostupan je uz jače motore, 2,0-litreni TDI sa 190 KS i 2,0-litreni TFSI sa 252 KS. Sve je podešeno tako da se automatski isključuje pogon na zadnjim točkovima kada za njim nema potrebe. U principu riječ je o preuzetom Volkswagen 4Motion pogonu posljednje generecije kojim će biti opremljeni svi budući Audi modeli osim S i RS izvedbi.

audi-q5-sajam-automobila-u-parizu-2016-06

Za verzije sa V6 3,0-litrenim TDI motorom sa 286 KS Audi je pripremio i sportski diferencijal na zadnjoj osovini u cilju obezbjeđivanja najboljih mogućih voznih karakteristika prilikom sportske vožnje.

Novi Audi Q5 fabrički isporučivat će se točkovima prečnika 18 inča, a po želji mogu se doplatiti točkovi prečnika do 21 inč. Novi Q5 proizvodit će se u Meksiku, a preve isporuke kupcima stižu već početkom 2017. godine.

audi-q5-sajam-automobila-u-parizu-2016-05

Kategorije: Auto sajam