Frankfurtski sajam automobila 2013.

01 IAA Frankfurt 2013

Frankfurtski sajam automobila 2013.

Otvoren je 65. međunarodni sajam automobila u Frankfurtu na kojem svoje novitete predstavljaju svi veliki svjetski proizvođači automobila, a tu je i veliki broj dobavljača iz autoindustrije. Već tradicionalno prva dva dana rezervisana su za novinare koji dolaze iz svih dijelova svijeta kako bi prisustvovali glamuroznim premijerama najnovijih automobila.

Tako su na 65. sajmu u Frankfurtu svoju premijeru imali novi Audi A8/S8, Mercedes S-Klase, Porsche 918 Spyder, BMW i8 i novi X5, Volkswagen Golf R, itd. Pored serijskih automobila predstavljen je veliki broj konceptnih modela za koje vjerujemo da će kroz nekoliko godina ući u serijsku proizvodnju. Upravo je BMW i8 predstavljen kao koncept na frankfurtskom sajmu 2011. godine, a već na ovogodišnjem sajmu predstavljen je u serijskoj izvedbi.

02 IAA Frankfurt 2013

Ovogodišnji sajam automobila u Frankfurtu pokazao je još jednu skrivenu činjenicu, a to je da se mnogi iz automobilske industrije nisu oporavili od globalne krize. Za razliku od prošlog sajma, održanog  2011. godine, na ovogodišnjem sajmu više je praznog prostora, najviše tamo gdje su nekad bili izlagači iz auto industrije i prateće opreme. Također, vidi se da mnogi automobilski proizvođači imaju prilično siromašnu ponudu modela.

Ipak, kriza je neke proizvođače dodatno učvrstila i ojačala, a to najbolje pokazuju njemački proizvođači, koji su na frankfurtski sajam došli sa velikim brojem noviteta. Pored njemačkih proizvođača, Francuzi se još uvijek drže dostojno, pa bez ove dvije automobilske imperije sajam bi izgledao u najmanju ruku skromno.

03 IAA Frankfurt 2013

U Frankfurt su stigli i proizvođači super sportskih i luksuznih automobila, koji pokazuju da je ekonomska kriza pored njih samo prošla. Tako posjetioci sajma imaju priliku vidjeti automobile čija cijena iznosi stotine hiljada, pa čak i milione eura. Dovoljno je otići na izložbeni prostor Rolle Royca, Ferraria, Lamborghinia, a nikako se ne smiju zaobići tuneri kao što su Mansory, Tech Art, Brabus, Hamann, Alpina, itd.

Frankfurtski sajam za posjetioce bit će otvoren do 22. septembra, a nema sumnje da će oni uživati u razgledanju izloženih modela.

Kategorije: Auto sajam