Audi zvanično napušta WEC šampionat

audi-wec-lmp1-2016

Audi zvanično napušta WEC šampionat

Nedavno su se pojavile glasine da će Audi napustiti WEC takmičenje u LMP1 klasi, ali Audijev šef motorsporta dr. Wolfgang Ullrich takvu glasinu je negirao. Ipak, nekoliko dana poslije ona se obistinila….

Audi je potvrdio da se na kraju sezone 2016. povlači iz WEC takmičenja čime će okončati dugogodišnje učestvovanje u utrkama izdržljivosti. Nakon 18 godina provedenih u WEC šampionatu Audi odlazi i okreće se novim izazovima. Tokom proteklih 18 godina Audio je osvojio osvojio 13 pobjeda na 24 sata Le Mana, a sa tehničke strane Audi je prvi tim koji je pobjedio na Le Manu sa bolidom kojeg pokreće turbo benzinski agregat sa direktnim ubrizgavanjem (2001 Audi R8 TFSI), a kasnije sa turbo dizel agregatom (2006 Audi R10 TDI). Nakon toga uslijedila je pobjeda i sa hibridnim pogonom (2012 Audi R18 e-tron quattro).

Razlog povlačenja Audija iz WEC šampionata nije zvanično potvrđen, ali sigurno da postoji više razloga. Audi kao član Volkswagen grupacije mora smanjiti troškove zbog ‘dieselgate’ afere u kojoj je i sam bio uključen. Drugi razlog mogao bi biti slabiji rezultati u zadnje dvije godine, te direktna konkurencija Porsche ekipi koja je također član Volkswagen grupacije, što predstavlja svojevrsni ‘kanibaliziam’.

Audi će nastaviti učešće u trkaćim šamioniatima, pa tako od iduće 2017. godini svoj fokus prebacuje na Formulu E i DTM šampionat. Treba spomenuti da je Audi vrlo uspješan u DTM šampionatu gdje je ove sezone osvojio konstrukorsku titulu.

Kategorije: Auto sport, Vijesti