Dakar Rally 2016: Počinje najveća avantura u automobilizmu!

dakar 2016 odyssey

Dakar Rally 2016: Počinje najveća avantura u automobilizmu!

Početak kalendarske godine za ljubitelje automobilizma predstavlja i veliki užitak. Nakon prvih dana novogodišnjih praznika počinje najteži i najspektakularniji reli na svijetu, Dakar reli. Ovogodišni Dakar reli vozi se od 3. do 16. januara 2016. u Argentini i Boliviji.

Predstojeća 2016. godina donsi 37 izdanje maratonskog takmičenja koje “testira” mašine i ljudske granice izdržljivosti. Nažalost, ovaj reli svake godine i uzima ljudske živote, što dovoljno govori o izazovima s kojim se susreću vozači. Organizatori pokušavaju smanjiti rizik za sve učesnike pa je zbog sigurnosti učesnika reli prebačen iz Afrike u Južnu Ameriku.

Start Dakar relija u 2016. godini bit će u glavnom gradu Argentine, u Buenos Airesu, a zakazan je za 3. januar. U narednim danima vozači će voziti kroz južnoamerička bespuća, a jedini dan odmora imat će 10. januara u mjestu Salta. Nakon kratkog odmora reli se nastavlja do 16. januara gdje završava u Rosariou. Tokom ovogodišnjeg relija planirano je da vozači pređu ukupno 354 kilometra.

Na ovogodišnji reli prijavilo se 143 motociklista, 46 vozača quadova, 110 posada automobila i 55 posada kamiona.

dakar-2016-itinerer

 

Kategorije: Auto sport