Ayrtone, kako da te zaboravim?

Formula 1

Ayrtone, kako da te zaboravim?

1. maja navršava se 23 godine od tragične smrti Ayrtona Senne, jednog od najvećih vozača Formule 1 svih vremena.

Davne 1994. godine čitav svijet njegovom pogibijom zavijen je u crno, jer voljeli su ga i ostrašćeni fanovi Formule 1 i oni koji o tom sportu nisu imali pojma.

Bio je „Magic Senna“ kako su ga od milja zvali ljubitelji, a s obzirom na to da je bio jedan od najboljih vozača svih vremena s radošću se sjećamo svih njegovih pobijeda.

Kada bi u samo jednoj riječi trebalo opisati Ayrtona Sennu, onda bi ta riječ definitivno bila ”brzina.” Osvojio je 3 Formula 1 svetska šampionata – 1988, 1990. i 1991. godine, 41 Grand Prix i ukupno 65 pol pozicija. Njegova vožnja oduvijek je bila ispunjena strašću, elanom i nevjerovatnim uzbuđenjem.

Ostao je uzor mnogima, jer je konstantno gurao sebe do krajnjih granica limita, fokusiran do samog cilja. Pretvarajući pritisak i uzbuđenje u čisto gorivo, koje pokreće njegov bolid, stizao je na na cilj prije svih.

Godišnjica njegove smrti dodatno je dirljiva, jer još jedan veliki vozač Formule 1, Michael Schumacher, nastavlja borbu za svoj život, nakon što se fatalno povredio na skijanju 2013. godine. Jer, upravo je Schumacher bio u bolidu iza Senne, na stazi za San Marino Grand Prix, prije 23 godine. Samo mjesec dana nakon pogibije Ayrona, 29. avgusta na utrci za Veliku Nagradu Belgije, Schumacher je vozio za Sennu, dok je na pisti velikim slovima pisalo: „Ayrton , how can I forget you?” (Ayrtone, kako da te zaboravim?).

U znak sjećanja na čovijeka koji je ostavio neizbrisiv trag u svijetu sporta i automobilizma i bio simbol slogana #DontCrackUnderPressure, sjećamo se nepobijedivog Senne…

Kategorije: Formula 1