Da li odlazi Hamilton?

Hoće li Hamilton ostati u McLarenu?

Pobjeda Lewisa Hamiltona na posljednoj utrci koja je vožena u Monzi samo je na kratko skrenula oči javnosti sa problema koji evidentno da postoji na relaciji McLaren – Hamilton, kada je u pitanju potpisivanje novog dugoročnog ugovora. Vratimo se na početak Hamiltonove karijere kada je alfa i omega McLarena Ron Dennis do kraja debitatske Hamiltonove sezone isposlovao dugogodišnji ugovor sa mladim britanskim vozačem. Kroz potpisani ugovor koji ističe na kraju ove sezone, Lewis Hamilton imao je tri realne šanse za osvajanje titule, a samo je jednu iskoristio u 2008. godini.

Uzmimo u obzir i to da ovogodišnji bolid McLarena u prvom dijelu sezone bio je najspremni, ali Hamilton a ni Button to nisu znali iskoristiti. Tako se Hamilton u generalnom plasmanu još uvijek driži o koncu u borbi za naslov prvaka, dok je Button samo u matmatičkim sferama za osvajanje titule.

Hamilton se afirmisao kao vozač zahvaljujući McLarenu, ali i stekao status zvijezde. U svemu tome velik ulogu je imao Ron Dennis, koji se danas sigurno osjeća izdanim zbog Hamiltonovog ponašanja kada je u pianju popisivanje novog ugovora. Ako se vratimo u 2007. godinu sjetit ćemo se velikih problema za McLaren iako su do posljednje utrke oba vozača imali u svojim rukama “meč loptu” za osvajanje naslova prvaka.

Lewis u debitantskoj sezoni prvo je šutio i klimao glavom kako Dennis i Alonso kažu, da bi se nakon dobrih rezultata uobrazio i želio da postane ravnopravan sa dvostrukim šamionom. Alonso koji uvijek želi da bude sve podređeno njemu nije mogao izaći na kraj ni sa šefom Dennisom, pa je otišao u otvoreni rat sa McLarenom i na kraju je izbačen iz tima, ali cijena izbacivanja je bila preskupa; izgubljene titule, kazna od 100 milijona dolara, narušeni ugled McLarena i doživotno raspelo za Dennisa zbog kojeg se i povukao iz Formule 1.

Bezskonačna podrška Dennisa od Hamiltona je napravila razmaženu zvijezdu koja ja se više bavila sobom i privatnim životom nego utrkivanjem, a realne prilike koje mu je McLaren davao za osvajanje titule trošio je baš kao i litre šampanjca na privatnim zabavama. Preko svega toga McLaren a i Ron Dennis prelazili su i šutili, baš isto onako kako su radili i sa Kimi Raikkonenom. Onog momenta kada je Kimi počeo ispaljivati strelice o mogućem povećanju plate, o nezadovoljstvu, te kako nije siguran da li će nastaviti voziti za McLaren, ekspresno je pronađena zamjena pa mu je jasno dato do znanja da može tražiti drugi tim što je Ferrari jedva dočekao.

Prema tome Hamlton se može nadati istoj sudbni kakvu su imali prethodni “mezimci” Raikkonen i Alonso, ako nastavi sa svojim razmaženim zahtjevima. Ako se vodi činjenicom da je Alonso najplaćeni vozač, onda mora uzeti u obzir da je Alonso prvi u generalnom plasmanu iako se mučio sa bolidom gotvo do polovine sezone, a da je on imao u tomom momentu najspremniji bolid i da nije to iskoristio.

McLaren vrlo brzo može pronaći puno jeftinijeg vozača, koji će se posvetiti timu i vožnji, a takvom raspletu sigurno bi se radovao Button koje je ruku na srce od svog dolaska u McLaren u sjeni mladog britanca. Jednostavno, veliki timovi kao što je McLaren i Ferrari nikad nisu dopštali vozačke ucjene, pa nam tako ostaje da vidimo ko će napraviti presudni korak.

Kategorije: Formula 1