F1 timovi ne žele 18-inčne točkove

Formula 1

F1 timovi ne žele 18-inčne točkove

Formula 1 zapala je u veliku krizu kada je u pitanju gledanos i posjećenost utrka, a najveću krivicu nose razna ograničenja nametnuta tehničkim pravilnikom.

Kako bi se F1 vratila u sam vrh auto sporta, pripremaju se značajne promjene tehničkog pravilnika. Jedna od promjena trebala bi biti i promjena veličine točkova na bolidima koji bi u budućnosti mogli biti veličine 18 inča. Ovu promjenu najviše podržava francuski Michelin koji se jedino pod tim uslovom želi vratiti  Formulu 1, a talijanski Pirelli zadovoljan je aktuelnom specifikacijom.

Ovakvu promjenu ipak ne žele F1 timovi koji poručuju da bi takva promjena značila manji “grip” te bi inžinjeri imali dodatne probleme sa dizajnom šasije. Po tom pitanju oglasilo se i nekoliko čelnih ljudi F1 timova.

“Opšte je mišljenje da veći točkovi ne predstavljaju dobar smjer. Što se tiče gripa, to definitivno nije pozitivno. Takve gume bi imale manji grip i značajno veću masu, tako da to nije atraktivna ideja kada pričamo o performansama. Zato mislim da bi se trebali držati 13-inčnih točkova.”, rekao je Mercedesov Paddy Lowe.

Također u ferrariju nisu oduševljeni ovakvim tehničkim rješenjem na što se osvrnuo Ferrarijev tehnički direktor James Allison.

“Gume su možda najkomplikovaniji dio bolida, a istovremeno dio o kojemu imamo najmanje podataka. Pravila nam ne dozvoljavaju da ih testiramo na stazi ili izvan nje. Imamo podatke koje nam ustupa dobavljač, ali to je sve. Kada dizajnirate bolid, želite te informacije dobiti što ranije. Ne radi se samo o dinamici bolida, gume su jedne od najvećih aerodinamičkih komponenti pa je važno u zračnom tunelu imati gume prikladne veličine.”

Prema trenutnoj situaciji, najvjerovatnije da će Pirelli ostati jedini dobavljač guma od 2017. pa do isteka ugovora.

Kategorije: Formula 1