Jules Bianchi nije više u umjetnoj komi – Avionom prebačen u Francusku!

Formula 1

Fernando Alonso prvi će voziti McLaren Hondu MP4-30

Fernando Alonso prvi će isprobati novi McLaren MP4-30 bolid, nakon njegove prezentacije koja je zakazana 29. januara.

Prve kilometre sa novim MP4-30 Alonso će napraviti na predsezonskim testiranjima koja će se voziti u Jerezu koja počinju 1. februara. Nakon prvog testnog dana Španac će upravljač novog MP4-30 bolida prepustiti timskom kolegi Jenson Buttonu. McLarenovi vozači smjenjivat će se za volanom novog bolida, pa će tako Alonso voziti prvi i treći, a Button drugi i četvrti dan testiranja.

Jules Bianchi nije više u umjetnoj komi – Avionom prebačen u Francusku!

Zvanično je potvrđno, Jules Bianchi nije više u umjetnoj komi! To su potvrdili njegovi roditelji, te su rekli da njihov sin samostalno diše.

Julies Bianchi je 5. oktobra doživio tešku nesreću na VN Japana, japanski doktori su ga stavili u umjetnu komu u kojoj su ga držali dok se njegovo stanje malo stabilizovalo. Ipak, zdravstveno stanje nije značajno promjenjeno, pa se i dalje karakteripe kao kritično ali stabilno.

Mladi Francuz još uvijek nije pri svijesti, ali samostalno diše i vitalni parametri su mu stabilni. Doktori su utvrdili da je njegovo zdravstveno stanje dovoljno dobro da bi ga se moglo prebaciti u rodnu Francusku, pa je Bianchi avionm prebačen u bolnicu u Nici gdje će biti nastavljeno negovo liječenje.

Povodom toga njegovi roditelji su izjavili:

“Gotovo sedam nedelja nakon Julesove nesreće na stazi Suzuka, nakon teškog razdoblja intenzivne neurološke njege, u mogućnosti smo objaviti da je Jules napravio važan korak.

Jules više nije u umjetnoj komi u koju je stavljen kratko nakon nesreće, ali još uvijek je u nesvijesti. Samostalno diše i vitalni parametri su mu stabilni, ali njegovo stanje se još uvijek kvalifikuje kao kritično. Njegovo liječenje sad ulazi u novu fazu koja se bavi poboljšavanjem funkcioniranja njegovog mozga.

Julesovo neurološko stanje je ostalo stabilno. Iako je situacija još uvijek ozbiljna, a takva bi mogla i ostati, odlučeno je da je Jules dovoljno stabilan da bude vraćen u svoju domovinu Francusku. Stoga s olakšanjem objavljujemo da je Jules sinoć avionom prebačen iz Generalnog medicinskog centra prefekture Mie, u Yokkaichiju, u Centralnu univerzitetsku bolnicu u Nici, gdje je nedavno stigao. Jules je sada na intenzivnoj njezi, u jedinici profesora Raucoulesa i Ichaija, gdje će brigu o njemu nadzirati i prof. Paquis, vođa neurohirurgije.

Zahvalni smo što se iduća faza Julesovog liječenja može nastaviti bliže kući, gdje on može biti okružen širom porodicom i prijateljima. Nemamo ništa osim riječi hvale za izvanrednu brigu koju je dobio u Generalnom medicinskom centru prefekture Mie od nesreće. Medicinskom osoblju te bolnice dugujemo ogroman dug zahvalnosti za sve što su učinili za Julesa i za našu porodicu, tokom vrlo teškog vremena za nas. Posebno bi htjeli zavaliti doktorima Kamei i Yamamichi te gospodinu Oguri, koji su svi bili dio tima osoblja koje se u Japanu skrbilo za Julesa.”

Kategorije: Formula 1