Fernando Alonso: adiós Formula 1 – Na kraju sezone Alonso odlazi u drugo takmičenje

Fernando Alonso: adiós Formula 1 – Na kraju sezone Alonso odlazi u drugo takmičenje

Fernando Alonso, dvostruki svjetski prvak u Formuli 1 objavio da se od naredne sezone neće voziti u najprestižnijem automobilističkom takmičenju.

Ovakva odluka Španca bila je očekivana obzirom da je već prošle godine najavljivao odlazak, ali prelazak McLarena na Renaultove motore zadržao ga je još jednu godinu u nadi da će se tim vratiti na pobjednički kolosijek.

McLaren je dosta dobro otvorio sezonu ali u nastavku sezone tim nije pokazao napredak, već pad u brzini i pouzdanosti, pa Alonso često nije krio razočarenje.

On se ipak neće u potpunosti povući iz F1, jer je ostavio mogućnost povratka u McLaren ako se tim vrati u pravu formu, no postavlja se koliko je to realno. Pauza koju će sigurno imati ostavit će traga na brzini, a mladi vozači poput Landa Norisa koji će ga najvjerovatnije zamijeniti željni su dokazivanja.

Ipak, Alonso i McLaren će nastaviti saradnju jer se sve više govori da će tim iz Wokinga pokrenuti novi projekat u IndyCar seriji. Alonso želi pobijediti na utrci 500 milja Indianapolisa pa se očekuje da će Alonso tokom 2019. godine biti fokusiran u tom pravcu.

Fernando Alonso obratio se javnosti u povodu svoje odluke o povlačenju iz F1 takmičenja.

“Nakon sedamnaest prekrasnih godina u ovom čudesnom sportu, vrijeme je da napravim promjenu i krenem dalje. Uživao sam u svakoj minuti ovih nevjerojatnih sezona i ne mogu zahvaliti svima koji su mi omogućili da ovo iskustvo postane tako posebno. Još je nekoliko utrka do kraja sezone, a ja ću u njima učestvovati sa više angažmana i strasti nego ikad. Vidjet ćemo što budućnost nosi. Iako su ovo jedni od najsretnijih trenutaka moje karijere, moram nastaviti dalje.”

“Želim zahvaliti svima u McLarenu. Moje srce je zauvijek sa timom. Znam da će se vratiti jači i bolji u budućnosti i to bi mogao biti pravi trenutak za mene da se vratim u seriju; to bi me učinilo jako sretnim. Ovu odluku donio sam prije nekoliko mjeseci i bila je vrlo čvrsta.”

“Na kraju, želio bih zahvaliti bivšim timovima, timskim kolegama, konkurentima, prijateljima, novinarima i svima sa kojima sam sarađivao tokom svoje karijere u F1. I, posebno mojim fanovima koji se nalaze širom svijeta. Prilično sam siguran da će nam se putevi spojiti u budućnosti,” izjavio je legendarni Španac.

Alonso je tokom svoje karijere osvojio dvije titule F1 šampiona, 2005. i 2006. godine u bolidu Renaulta te prekinuo dominaciju legendarnog Michael Schumachera. U 2007. vozio je za ekipu Mclarena, 2008. za Renault, a od 2009. do 2014. za Ferrari. Od 2014. do danas vozi za McLaren.

Kategorije: Formula 1