Fernando Alonso dao ultimatum McLarenu

fernando-alonso-mclaren_2015

Fernando Alonso dao ultimatum McLarenu

Problemima ekipe McLaren Honde nikako da dođe kraj. Kroz čitavu sezonu McLaren se muči sa bijednim Hondinim motorom, a pred utrku u Japanu neki od preostalih bitnijih sponzora najavili su završetak saradnje sa britanskom ekipom. Uz to Jenson Button je zaprijetio odlaskom u penziju, ali Ron Dennis je uspio da ga odgovori od takvog poteza uz izdašno povećanje godišnje plate. Ipak, toje bilo samo kratkotrajno zatišje pred još veći problem.

Nakon katastrofalne utrke za VN Japana, na kojoj je Fernando Alonso uputio čitav niz omalovažavajućih komentara na Hondin motor, prema pisanju sportskih magazina, španskog “6cero” i britanskog “Readeverything” Fernando Alonso za nastavak saranje sa ekipom McLaren Honde dao je tri konkretna uslova. Prema pisanju ova dva magazina španski vozač zahtijeva sljedeće:

  1. Prvo, da se sa mjesta šefa Hondinog motorsport odjela ukloni Yasuhisa Araia u kojem vidi glavnog krivca za Hondin katastrofalan razvoj motora.
  2. Drugo, da se omogući potpuni pristup u razvoju novog bolida MP4-31, te da automobil bude u potpunosti nov jer od ovogodišnjeg gotovo da ne mogu niša iskoristiti ili jako malo.
  3. Treće, u slučaju da na predsezonskim testiranjima novi bolid ne bude pokazao potencijal i da na prvoj utrci nove sezone u kvalifikacijama ne bude moga ući u posljednju sesiju za najbolju startnu poziciju (Q3), da se prekine saradnja između Alonsa i McLaren Honde.

Ove špekulacije svakako imaju smisla jer je Fernando Alonso na VN Japana primjećen kako izlazi iz Red Bullovog motorhoma. Upravo Red Bull ostaje kao realna opcija za Fernanda Alonsa, a Red Bull će od naredne sezone koristiti Ferrarijev motor. Alonso svakako ima iskustvo sa motorima italijanske ekipe što bi Red Bullu bilo od velike pomoći. U slučaju da Alonso odluči napustiti McLaren Hondu glavni problem mogla bi biti visina plate i odštete koju bi Red Bull morao isplatiti McLarenu.

Kategorije: Formula 1