FIA u 2017. godini ponudit će standardizovani F1 motor

Formula 1

FIA u 2017. godini ponudit će standardizovani F1 motor

FIA planira raspisati konkurs za novu vrstu pogonskog sistema u Formuli 1 koji bi trebao biti puno jeftiniji od tzv. pogonskih jedinica. Na ovaj potez FIA se odlučila nakon što je Ferrari iskoristio povlašteni položaj i uložio veto kojim je odbio pristati na smanjenje cijena aktuelnih hibridnih pogonskih jedinica. 

FIA je u dogovoru s FOM-om na posljednjem sastanku Strateške grupe predložila postavljanje maksimalne cijene motora i mjenjača za kupce. Ovaj prijedlog proslijeđen je na glasanje te je usvojen većinom glasova. No, Ferrari je odlučio ići protiv ovakvog rješenja te je iskoristio svoje pravo na veto. U interesu prvenstva FIA je odlučila da neće pravno preispitivati Ferrarijevo korištenje svojih prava na veto.

Prijedlog su prihvatile skoro sve ekipe, a on ograničava cijene motora na 12 milijona dolara za aktuelnu specifikaciju pogonskih jedinica, odnosno 8 milijona dolara za godinu dana staru specifikaciju.

FIA želi uvesti standardizovani motor koji će timovima biti dostupan od 2017. i koji će biti znatno jeftiniji. Koji bi se proizvođači mogli javiti na oglas, još uvijek se ne zna.

Kategorije: Formula 1