McLaren bi se mogao vratiti na Mercedesove motore!

Mercedes F1 motori 2014-2018

McLaren bi se mogao vratiti na Mercedesove motore!

Tim iz Wokinga koristi već drugu sezonu Renaultove pogonske jedinice, a već od 2021. godine mogao bi obnoviti saradnju sa Mercedesom.

Nakon teških godina sa Hondom, McLaren je uspio popraviti performanse sa Renaultovim pogonskim jedinicama. Ipak, to nije dovoljno za šampionske ambicije koje ima McLaren. Andreas Seidl koji se pridružio vodstvu McLarena ima jasne i odlučne namjere da McLaren vrati na pobjedničke staze.

McLaren je ove sezone napravio značajan napredak po pitanju šasije, ali čini se da Renault ne prati napredak McLarena. Na posljednjoj utrci Carlos Sainz i Lando Norris dobili su kazne pomjeranjem na gridu zbog zamjene motora, jer je Renault za VN Belgije spremio novu pogonsku jedinicu. Ipak, Renault je odlučio poslije treninga da ne koriste najnoviju verziju agregata, pa su tako McLarenovi vozači koristili staru specifikaciju motora, ali su im kazne ostale.

Kompletan vikend za McLaren je bio razočaravajući. U treningu i kvalifikacijama njihovi vozači nisu mogli pratiti tempo timova koji koriste motore od ostatka proizvođača. Lando Norris nakon što je u utrci držao petu poziciju morao je odustati u posljednjem krugu zbog otkazivanja pogonske jedinice, a njegov timski kolega odustao je već nakon prvog kruga jer je također motor otkazao.

Zbog toga je Andreas Seidl zatražio odgovor od svog partnera za ovu situaciju, te potvrdio da oni još nisu odlučili ko će im biti partner u 2021. “Ova situacija nije prihvatljiva, morat ćemo razgovarati sa Renaultom. U narednoj sezoni mi imamo ugovor sa njima, a za 2021. vidjet ćemo šta će se desiti.”

Prema pisanju Španske Mace McLaren bi se mogao vrati na Mercedesove agregate, koje bi preuzeo od Williamsa, dok bi Williams preuzeo Renaultove motore koji su jeftiniji.

Kategorije: Formula 1