McLarenova odluka o dobavljaču motora u narednih 48 sati

McLarenova odluka o dobavljaču motora u narednih 48 sati

McLaren bi mogao donijeti odluku o dobavljaču motora za sezonu 2018 u narednih 48 sati.

Situacija u kojoj se McLaren nalazi vrlo je komplikovana, ali mogla bi se riješiti u narednih 48 sati. Tokom utrke za VN Italije predstavnici McLarena, Honde, Renaulta, Toro Rossa i Red Bulla nekoliko puta su se sastajali kako bi pronašli rješenje.

U cijelu priču uključila se i FIA i šefovi Formule 1 koji nikako ne žele da Honda napusti Formulu 1.

“Složeno je jer želimo ono što je najbolje za F1, ne samo za McLaren. Šta god da se dogodi pokušat ćemo izvući najviše iz situacije u kojoj se nađemo. Ali neću komentirati više od toga,” rekao je McLarenov Eric Boullier.

Mogući scenarij je da Toro Rosso preuzme Hondine motore, gdje bi Honda bez velikog pritiska razvijala motor, a kada bi postigla konkurentne performanse isti motor bi preuzeo Red Bull te na taj način pokušao stvoriti ponovo šampionski paket.

Ipak, to nije jedini scenariji, upozorava McLarenov izvršni direktor Zak Brown. “Postoji nekoliko različitih scenarija, to je scenarij koji svi žele čuti, ali nije jedini.”

Brown je rekao i da bi Fernando Alonso “vrlo vjerojatno ostao” u McLarenu ako bi osigurali Renaultove motore za 2018, ali da njegov ostanak u Wokingu nije isključen čak ni ako ostanu s Hondom, ovisno o napretku koji je planiran idućih mjeseci.

McLaren mora donijeti ovu važnu odluku što prije, jer razvoj novog bolida za sezonu 2018 mora početi što prije. “Moramo znati što ćemo jer imamo problem sa vremenom oko dizajna bolida za iduću godinu,” rekao je Boullier.

Ono što bi moglo biti dugoročno rješenje za McLaren jeste razvoj vlastitog motora. Prema nekim najavama, u projekat razvoja vlastitog motora McLaren bi trebao ući 2020. godine, da bi već u sezoni 2021. imao svoj motor. Ovakvo rješenje potpuno je logično jer bi tehnologiju mogao primijeniti u svoje sportske cestovne automobile.

Odlaskom BMW-a iz Formule 1 pojavile su se glasine da bi McLaren mogao otkupiti kompletno postrojenje i tehnologiju, ali u tom periodu McLaren je koristio Mercedesov motor sa posebnim uslovima pa su odustali od toga.

McLaren se nakon 13 od 20 utrka nalazi na 9. mjestu u poretku konstruktora.