Mercedes ipak ne želi prodati motore McLarenu

Mercedes ipak ne želi prodati motore McLarenu

Mercedes se ne planira miješati u odnos McLarena i Honde usprkos glasinama koje su se javile da bi se tim iz Wokinga mogao vratiti njemačkim motorima u 2018. godini ako Honda uskoro ne pronađe rješenje.

McLaren od 2015. koristi Hondine motore koji su prve sezone imali ogroman zaostatak za Mercedesom, da bi u 2016. godini smanjili zaostatak. Za sezonu 2017. omogućen je neograničen razvoj motora pa se očekivao još veći napredak na polju performansi, ali Japanci su napravili katastrofalan motor koji nema ni snagu ni pouzdanost.

Za McLaren tekuća sezona je najgora u istoriji jer u prvih sedam utrka nije osvojio nijedan bod. Iz McLarena su već rekli da za 2018. imaju ‘plan B’ i ‘plan C’, ali i sjajne odnose sa svojim bivšim opskrbljivačem motora Mercedesom sa kojim su sarađivali od 1995. do 2014.

Na samom početku kada su se javile ove glasine iz Mercedesa su potvrdili da su spremni isporučivati motore za još jedan tim obzirom da je Manor izašao iz F1 prvenstva koji je koristio Mercedesove motore. Sada, iz Mercedesa su dosta rezervisani, te se čini da ipak ne žele prodati motor McLarenu.

Mercedes kaže da opskrbljivanje McLarena motorima nije njihov prioritet jer žele, navodno, da McLaren i Honda srede svoj odnos. Ipak, ako stvari pogledamo sa druge strane jasno je da se Mercedes boji McLarena jer ove godine Britanski tim je napravio odličnu šasiju, pa uz Mercedesovu pogonsku jedinicu od prošle godine i uz Alonsovo vozačko umijeće, sigurno da bi bili vrlo konkurentni.

Sličnu situaciju prolazio je Red Bull kada je zbog loših rezultata u 2014. godini otkazao saradnju sa Renaultom, a prije toga na isti način Mercedes je “potvrdio” da je spreman isporučiti motore Austrijskom timu. Kada je Red Bull raskinuo ugovor, Mercedes, a i Ferrari, “elegantno” su zatvorili svoja vrata i ostavili Red Bull na cjedilu. U tom momentu ni Honda nije mogla isporučiti motore jer je tadašnji šef McLarena Ron Dennis uložio veto na takvu mogućnost.

“Ako ste nova mlada, želite da se par prvo razvede prije nego uskočite u krevet. Na tržištu se događa puno toga, što promatramo sa strane. To je pozicija u koju smo se stavili.” slikovito je situaciju opisao Toto Wolff.

“Najvažnija stvar je da Honda počne davati rezultate, ostane u sportu i da ima dobre dogovore sa svojim klijentima ili tvorničkim timovima. Ne bismo se željeli miješati u toj fazi, to je naš prioritet.”

“Glavni prioritet je da Honda ostane u sportu i da imaju funkcionalne odnose sa svojim klijentima i zato ne želimo ulaziti u ovu temu.”, izjavio je Toto Wolff šef Mercedes F1 tima.

Kategorije: Formula 1