Honda ne želi strane inžinjere u razvoju F1 pogonske jedinice

Formula 1

Honda ne želi strane inžinjere u razvoju F1 pogonske jedinice

Na prošlogodišnjim predsezonskim testiranjima McLaren Honda doživila je potpunu katastrofu, a u cilju brzog rješavanja problema, McLaren je ponudio Hondi da njihovi inžinjeri pomogu japanskim kolegama. No, to su iz Honde odlučno odbili, pa su u jednom momentu odnosi bili jako narušeni. U nadolazećoj sezoni situacija se nije promjenila jer Honda i dalje želi samostalno rješavati probleme.

Honda odbija promijeniti svoj pristup i primijeniti evropske metode koje uključuju razmjenu inženjera i ostalih stručnjaka Formule 1. McLaren želi što brže i što efikasnije riješiti probleme sa Hondinom pogonskom jedinicom što razumije Yasuhisa Arai, ali japanci jednostavno ne žele prihvatiti takav vid pomoći.

“Razgovaramo o problemima, ali ti razgovori nisu ugodni, ali ni neprijateljski. Negdje oko prošlog ljeta su nas pitali imamo li dovoljno razvojnih resursa te su željeli znati zašto stvari radimo isključivo sami. Osim toga, tražili su nas da zaposlimo strano osoblje, što je za njih prirodno zbog velike mobilnosti kada je riječ o načinu poslovanja u Evropi. Međutim, objasnili smo da Honda ima drugačiju filozofiju. Važno je njegovati radnu snagu. Nama nije prihvatljivo dovesti stranog inženjera na samo tri mjeseca ili pola godine”, izjavio Yasuhisa Arai, šef motorsport odjela u Hondi.

Kategorije: Formula 1