Mercedesov F1 motor za 2018. gotovo u potpunosti nov

Mercedes F1 motori 2014-2018

Mercedesov F1 motor za 2018. gotovo u potpunosti nov

Mercedes za novu sezonu Formule 1 priprema gotovo u potpunosti nov motor. Sa prošlogodišnjim modelom ne mogu primijeniti ideje koje su naučili tokom sezone 2017. pa je nužna temeljna promjena.

Od dolaska turbo hibridne ere Mercedesovi motori su najjači i najpouzdaniji. Tokom 2017. godine Mercedes je zamislio nova tehnička rješenja koja će mu donijeti više snage, ali da bih implementirao njegov motor mora pretrpiti temeljne promijene.

“Motor je više manje potpuno novi. Zato jer smo sa ovim modelom u 20. utrci. On je imao nekoliko faza tokom godine i imamo ideja kako povećati snagu. Imamo ideje kako smanjiti trenje u više manje svim područjima pogonske jedinice odnosno gubitke u električnim sistemima.”

“Svaki puta kad projektirate motor, svaki puta kad uvodite poboljšanje učite. Zamrznete koncept, odradite posao, pokažete uspješnost, utrkujete se i cijelim putem ste frustrirani jer učite, a ne možete to primijeniti u toj fazi bez da narušite kvalitetu.”

“Zato morate osigurati kulturu promatranja, učenja, reflektiranja i pamćenja tako da kad je vrijeme za novi koncept imamo puno ideja. Neke su veliki procesi učenja poput napretka u izgaranju, smanjenja trenja, novih materijala koji otključavaju područja u kojima smo se mučili sa pouzdanošću. A nekad je samo riječ o iznenađenju.”

“Još uvijek se mogu pronaći dobici s ovom formulom motora. Riječ je o velikom broju malih dobitaka reda veličine pet milisekundi,” rekao je Mercedesov šef odjela za motore Andy Cowell za Autosport.

Kategorije: Formula 1