Novi nos za MP4-27

Novi nos za McLaren MP4-27

Formula 1

McLarenov izvršni direktor Marin Whitmarsh izavio je kako će najvjerovatnije na predstojećoj utrci u Španiji imati novi nos koji su testirali prošle sedmice u Mugellu.

Whitmarsh: “Velike su šanse da ćemo novi nos vidjeti na bolidu ove nedjelje. To će biti prva iskustva za naše vozače. U Mugellu smo dobili puno povratnih informacija tako da imamo reference za set-up i očekujemo da će nam novi nos donijeti performanse na stazi.”

Novi nos na McLarenu viši je od prethodne specifikacije, ali je je ipak ostao drugačiji od konfiguracija sa kakvima voze suparnici. Najveće promjene odnose se na donji dio nosa koji je najviše izmjenjen, a što bi trebalo popraviti protok zraka ispod bolida.

“Uvijek tražite manji otpor i veći downforce, ali morate biti svjesni da su koraci napretka koji su danas mogući skromni. Danas je puno restrikcija koje se odnose na stražnji kraj bolida i poboljšanja pronalazite ne tako što popravljate stražnji kraj nego što popravljate struju zraka koja dolazi na stražnji kraj bolida.”, izjavio je Whitmarsh.

Pored novog nosa McLaren bi se mogao pojaviti u Barceloni sa još nekim izmjenama. Na posljednjem testiranju u Mugellu isprobavali su revolucionarne usisnike zraka za kočnice sa promjenjivim kapacitetom usisa. To bi im trebalo omogućiti bolje kontrolisanje temperature guma.

Martin Whitmarsh se nada da će McLaren u Španiji biti konkurentan, za razliku od razočaravajućeg nastupa u Bahreinu.

Kategorije: Formula 1