Toro Rosso dobio odbijenicu od Honde – Čij će motor koristiti u 2016.?

Honda Motor 2015

Toro Rosso dobio odbijenicu od Honde – Čij će motor koristiti u 2016.?

Red Bull Racing još uvijek nije zvanično potvrdio čije će motore koristiti od sezone 2016. ali najvjerovatnije da će to biti Ferrari. Za Ferrarijeve motore bila je zainteresovana i sestrinska ekipa Toro Rosso, ali nezvanično Ferrari je odbio takvu mogućnost zbog “tehničkih razloga”.

Prema nepotvrđenim informacijama Ferrari “nema” dovoljne tehničke kapacitete da pruži adekvatnu podrušku većem broju ekipa, mada je mnogo realniej da se Ferrari pribojava još jednog potencijalnog protivnika. Ferrari će definitivno iduće godine još više poboljšati svoj pogonski sklop koji bi trebao biti konkurentan Mercedesu, pa je opravdana njihova bojazan.

Kao alternativu Toro Rosso odabrao je Hondu, ali McLaren se usprotivio da Honda isporuči motor još nekoj ekipi što je Honda uvažila. Zbog toga se Toro Roso našao u prilično nezavidnoj situaciji. U ovom momentu realna opcija im ostaje da obnove ugovor sa Renaultom ili da im Mercedes proda svoj pogonski sklop u što je teško povjerovati. Prije svega Red Bull bi mogao to iskoristiti, a cijena koju bi Toro Rosso morao platiti nije mala.

Kategorije: Formula 1