Williams zvanično zainteresovan za Jenson Buttona

jenson button and ron dennis

Williams zvanično zainteresovan za Jenson Buttona

Claire Williams šifica Williams F1 tima potvrdila je da je njen tim zainteresovan za angažovanje Jenson Button u sezoni 2017. Jenson Button koji renutno vozi za McLaren s krajem sezone 2016. postaje slobodan vozač te mu se otvara mogućnost prelaska u Williams.

Jenson Button za McLaren vozi od 2010. godine, a prošle godine u posljednjem momentu je produžio ugovor sa britanskom ekipom. Najveći problem bile su finansije, ali je Button ipak uspio dobiti dobro plaćen jednogodišnji ugovor koji ističe na kraju ove sezone.

Obzirom da McLaren ne bilježi pozitivne rezultate, kako na stazi, tako ni na finansijskom planu, (gotovo 4 godine nemaju značajnijih sponzora) plan je da se smanje troškovi među kojima su i skupi vozači. Obzirom da McLaren plaća Buttona, a Alonsa plaća japanska Honda, u javnosti se sve više spominje mladi Stoffel Vandoorne kao Buttonova zamjena. Uporedo s tim pojavile su se glasine da bi se Button mogao vratiti u Williams s kojim je u Formuli 1 debitovao 2000. godine.

“Button ponovo u Williamsu je velika vijest. Ovdje je započeo svoju karijeru, on je svjetski prvak i vrlo je inteligentan kada je riječ o gradnji tima oko sebe te pomaganju inženjerskoj strani ekipe kako bi razvili bolid. Naravno, on će biti atraktivna solucija ako postane dostupan. Međutim, mi ovog trenutka razgovaramo s mnoštvom vozača u paddocku, a on može, ali i ne mora biti na toj listi”, rekla je Claire.

Ekipa Williamsa tvrdi da su zadovoljni sa trenutno postavom, ali da razgovaraju i sa još nekoliko vozača.

“Razgovaramo s njima i vodimo razgovore s drugim vozačima u paddocku kako bismo vidjeli koje su druge mogućnosti. Međutim, to ne znači da nismo zadovoljni poslom kojeg rade Valtteri i Felipe. Imamo odličnu postavu, ali odluka nije donesena. Jednostavno moramo proći kroz razgovore”, rekla je Claire.

Gledajući trenutno stanje u McLarenu i sve probleme s kojim se britanski tim susreće, više je nego jasno da bi Button na kraju sezone mogao spakovati kofere i otići u Williams koji već nekoliko godina ima prilično dobar bolid. Ako se to ne dogodi, Button će vjerovatno završiti F1 vozačku karijeru.

 

Kategorije: Formula 1