Mercedes predstavio najbrži F1 sigurnosni automobil ikad – AMG GT R ide do 318 km/h

Mercedes predstavio najbrži F1 sigurnosni automobil ikad – AMG GT R ide do 318 km/h

Formula 1 ove će sezone dobiti najjači i najbrži sigurnosni automobil ikad nakon što je Mercedes predstavio posebno izdanje svoga modela AMG GT R čiji motor ima čak 585 KS, a postiže maksimalnu brzinu od 318 km/h.

Nova sezona Formule 1 počinje ovoga vikenda u Australiji, a za sigurnost vozača na svih 20 utrka pobrinut će se sigurnosni automobil koji po potrebi neutralizira utrku dok uvjeti nisu dovoljno sigurni za utrkivanje. Mercedes Formuli 1 isporučuje sigurnosne automobile od 1996. i ovo je 23. model koji je ujedno i najjači i najbrži.

Mercedes AMG GT R posjeduje dinamičke kvalitete AMG GT3 trkaćega automobila koji je veći dio razvojnoga vremena proveo na legendarnom Nürburgringu kojega zovu i “Zeleni pakao” zbog zahtjeva koje postavlja pred automobil i vozača.

Motor je smješten ispred vozača, ali iza prednje osovine kako bi raspored težine bio povoljniji, motor je 4.0-litreni V8 sa dva turbo punjača. Posebno se pazilo i na težinu vozila biranjem lakših materijala i korištenjem naprednih konstrukcija.

Prednja i stražnja krila, kao i dvostruki difuzor, brinu se za dovoljan downforce pri većim brzinama, a AIRPANEL aktivni sistem kontrole aerodinamike podvozja brine se za optimalno prijanjanje u svim situacijama. Zato je AMG GT R opremljen i spreman za težak posao u najvišoj klasi motorsporta jer su FIA-ini zahtjevi za F1 sigurnosni automobil vrlo visoki.

Automobil mora moći održavati određenu minimalnu brzinu kako se gume i kočnice F1 bolida ne bi previše ohladile, ali i da se motori ne bi pregrijali. S najvećom brzinom od 318 km/h i ubrzanjem od 0 do 100 km/h za 3,6 sekundi to se ne bi trebalo dogoditi.

Kategorije: Auto sport, Formula 1