Stoner zatvorio 2011.

Stoner pobjednik posljednje utrke u 2011.

Posljednja ovosezonska utrka MotoGPa vožena je na stazi Ricardo Tormo u Valenciji. Ostat će zapamćena po dvije stvar; utrka u kojoj su svi vozači u moto prvenstvima odali posljednju počast tragično preminulm Marcu Simoncelliu – Sicu i kao jedna od najuzbudljivijih i najnapetijih utrka ove godine. Počasni krug za preminulog Sica predvodio je Kevin Schwantz na Super Sicovom motociklu i brojem 58.

A onda je došla utrka. Slijedio je start kraljevske klase gdje je Alvaro Bautista već u prvim zavojima iz utrke izbacio De Punieta, Haydena i Rossija koji nisu mogli vjerovati što ih je snašlo. Nesreća koja je izbacila iz utrke cijeli drugi startni red nije pomrsila račune Caseya Stonera koji je od samog starta preuzeo vodstvo i te na maestralan način došao do pobjede. Njegovu dominantnu vožnju malo je  zasjenila borba za drugu poziciju koja se veći dio utrke vodila između njegovih timskih kolega Daviziosa i Pedrose. Konstantno su se izmjenjivali na drugom mjestu, a sve to iz prikrajka e pratio Ben Spies koji je pri kraju same utrke odlučio stvar uzeti u svoje ruke. A u tome mu je dosta pripomogla kiša koja je počela padati pri kraju utrke. Spiesovim preticanjima nije bilo kraja, pa je tako tri kruga prije kraja prešao i Caseya Stonera. I kada se činilo da će Spies napraviti čudo i tako popeti se na najvišu stepenicu postolja u Valenciji Casey Stoner izveo je nevjerojatan manevar te u ciljnoj ravnini prešao Spiesa i nevjerojatnom pobjedom okrunio svoju ovogodišnju sezonu. Koliko je bilo gusto na samom kraju govori prednost od svega 0,015 s pred Yamahinim vozačem. Treće mjesto pripalo je Andrei Doviziosu, dok je četvrti ciljem prošao Cal Crutchlow koji je ujedno proglašen i novajlijom sezone.

Pedrosa se je u konačnici završio kao peti u Valenciji dok je Yamahin testni vozač Nakasuga utrku završio na odličnom šestom mjestu. Iza njega ciljem su prošli Josh Hayes koji je mjenjao Edwardsa i Carel Abraham dok je Loris Capirossi svoju posljednju utrku u karijeri završio na devetom mjestu. Capirossi se od profesionalnog bavljenja motociklizmom oprostio noseći posebnu opremu te vozeći motocikl označen Simoncellijevim brojem #58.

Sezona 2011. završena, ali sa njom završava se i era motocikala s 800 ccm.


Kategorije: Moto GP