Dakar 2012: 13. etapa

Dakar 2012: 13. etapa / Nasca – Pisco

Etapa za pustinjske lisice!

Trinaesta etapa obilovala je izazovima koji su zadavali dosta muka vozačima, koje s pravom možemo zvati pustinjske lisice prošli su i ostvarili pobjede! Konfiguracija terena je bila jako varljiva, samo oni najiskusniji znali su koliko je ova etapa prepuna iznenađenja, a jedno takvo iznenađenje doživio je Robby Gordon zbog kojeg se prevrnuo. Na današnjoj etapi konfiguracija terena je dopuštala da se razvijaju velike brzine ali nevlolje su vrebale na svakom metru!

Motocikli – Despres je pripremio slavljenički šampanjac, mrtva utrka između njega i Come je skoro pa gotova! Danas je Coma završio na katastrofalnom 48 mjestu nakon što je zalutao na stazi i izgubio oko sat vremena. S tom greškom možemo reći da je presudio pobjednika Dakara za 2012. osim ako nešto slično Despres ne napravi sutra, što je malo vjerovatno. Današnji pobjednik je Rodrigues, a drugi Despres sa zaostatkom manjim od minute, treći je Viladoms sa zaostatkom od 3 minute.

Velika šteta za Marca Comu, nema se šta drugo reći. Čitam Dakar vodio žestoku borbu sa Despresom, pa mu je napravljena nepravda kada su Despresu bukvalno sudije poklonile oko pola sata koliko je Despres izgubio u blatu. Da nije bilo sudijskog poklona Coma bi bio u koliko-tolko boljoj pozicji za sutrašnju finalnu etapu, ali ovako skoro pa je gotovo sve. Sve je ostalo u domenu teorije. Despres i njegovi navijači mogu otvoriti slavljenički šampanjac, a Comi ostaje da ceka Dakar 2013! Zasigurno da su svi ljubitelji Dakara uživali u “ratu” koji su vodili Coma i Despres ove godine.

Automobili – Jubilarni deseti naslov naslov za Peterhansela uveliko se smiješi. Danas je ostvario još jednu etapnu pobjedu i tako došao samo “pedalj” do desete tituel na Dakaru. Drugo mjesto osvojio je sve bolji De Villiers u Toyoti koji kako je Dakar odmiče bilježi sve bolje rezultate. Danas je zakasnio samo 8 minuta i 29 sekundi. Treći je bio Novitskiy sa zaostatkom 12 minuta i 55 sekundi. Nani Roma danas je završio kao sedmi sa zaostatkom malo 22 minute 57 sekundi, a Robby Gordon kao deseti sa 36 minuta i 1 sekundom zaostatka. Roby Gordon danas je imao udes, na jednom pješčanom pravcu pri velikoj brzini naletio je na jedno udubljenje koje ga je katapultiralo na krov. Na sreću niko se nije ozlijedio, a publika koja je bila vrlo blizu Hummera je vratila na točkove te je Gordon mogao nastaviti utrku. U tom udesu ostao je bez zadnjeg poklopca pa je Hummer izgledao kao nek natovareni Pick-up! Generalni poredak ostao ne promjenjen od juče, prvi Peterhansel, drugi Roma, treći De Villiers.

Kamioni – Kamaz je ostvario pirovu pobjedu, Karginov je dobio trinaestu etapu sa 20 minuta prednosti, a De Azevedo sa Tatrom bio drugi, dok je Stacey završio kao treći sa 22 minute i 9 sekundi zaostatka. Iveco je bukvalno “rasturio” Kamaza ove godine, nakon dugo-dugo godina dominacije Kamaza. Ipak kako stvari stoje Kamaz nakon teskog poraza na Dakaru nece otici prazni ruku. U generalnom poredku Kamaz drži treću pozicij, no vratimo se današnjoj etapi. Danas su kamiondžije imale težak zadatak. Pijesak na dinama je bio vrlo mekan pa su se svako malo zaglavljivali, bilo je i prevrnutih a i onih koji su se sudarili. U jednom momentu na dinama je bio “mini” parking sa kamionima.

Sutrašnja etapa više je ceremonijonalnog karaktera, vozi se svega 30tak kilometara, pa je današnja etapa bila posljednja prava etapa. Posljednja etapa završava u Limi gdje će biti proglašenje gotovo već poznatih pobjednika.

Kategorije: Rally Dakar