Dakar rally 2013: Etapa 1.

Dakar rally 2013: Etapa 1.

dakar 2013 etapa 1 peterhansel

Dakar 2013. zvanično je počeo, a danas je odvezena prva etapa na dionici od Lime do Piska u Peruu. Dužina prve rute bila je za sve učesnike iste dužine od 250 km, a ujedno ovo je i najkraća etapa na ovogodišnjem rallyu. Na svu sreću start ovogodišnjeg Dakara prošao je bez žrtava, za razliku od prošlogodišnjeg.

Motori

U konkurenciji motociklista najbolji je bio čileanac Francisco Lopez na KTM-u, koji je zabilježio vrijeme od 39:15 minuta. Drugo mjesto pripalo je holanđaninu Frans Verhoevenu na Yamahi koji je za prvoplasiranim zaostao 5 sekundi. Treće mjesto osvojio je čielanac Pablo Quintanilla sa Hondom, koji je za prvoplasiranim zaostao 25 sekundi. Branioc titule Cyril Despres sa KTM-om završio kao peti sa zaostatkom od 1:05 minuta.

Automobili

Povratnik na Dakar Rally Carlos Sainz nakon jednogodišnje pauze vratio se na najbolji mogući način. Sainz je pobjedio na otvaranju rallya sa novim automobilom i timom. Iako nije imao vremena probati Buggy, Sainz je uspio donijeti prvu ovogodišnju pobjedu za Qatar Red Bull tim.

Drugo mjesto osvojio je argentinac Lucio Ezequiel Alvarez Argentinci u Toyoti Hilux koja ove godine važi za jednog od favorita. Alvarez je za Sainzom zaostao 24 sekundi. Treće mjesto pripaplo je francuzuu Guerlani Chiceritu za volanom Buggy SMG-a, koji je zaostao 30 sekundi. Nasser Al-Attiyah koji vozi za isti tim kao Carlos Sainz zavrišio je kao četvrti takođe sa zaostatkom od 30 sekundi. Branilac titule francuz Stephane Peterhansel prvu etpu sa ekipom MINI završio je kao osmi sa zaostatkom od 1:42 minute.

Kamioni

Gerard De Rooy jedini je od branioca titule pobjednika ovogodišnji rally započeo sa pobjedom. On je sa svojom posadom u Iveco kamionu prvu etapu odvezao za 26:18 minuta. Drugoplasirani bio je takođe holanđanin Hans Stacey u Ivecu sa zaostatkom do 48 sekundi. Treće mjesto osvojio je čeh Ales Loprais u Tatri koji važi za ozbiljnog favorita, sa zaostatkom od 1:15 minuta. Četvrto mjesto pripalo je vozaču MAN-a Marcelu Van Vlietu sa zaostatkom od 1:39 minute. Nekadašnji vladar na Dakar Rallyu, ekipa Kamaza čini se kako nije napravila značajnih pomaka, pa je prva posada Kamaza tek završila kao peta. Eduard Nikolaev sa svojim Kamazom završio je etapu sa zaostatkom od 1:42 sekunde.

Dakar Rally Etapa 1

Kategorije: Rally Dakar