Dakar rally 2013: Etapa 4.

Dakar rally 2013: Etapa 4.

Dakar Rally

Četvrta etapa ovogodišnjeg Dakara donijela je nova uzbuđenja i promjene u generalnom poretku. Dionica vožena od Nazca do Arequipa u dužini od 718 kilometara pokazala se kao pravi izazov za sve vozače.


Motori

U konkurenciji motociklista nakon četvrte etape došlo je do promjene na čelu u generalnom plasmanu. Despres je izgubio vodeće mjesto, a na njegovo mjesto zasjeo je francuz Olivier Pain na Yamahi, koji vodi ispred sunardonjaka Davida Casteua, takođe na Yamahi sa 02:24 minute prednosti. Despres je sada treći koji zaostaje 03:09 minute.

Četvrtu etapu u konkurenciji motociklista dobio je španac Barreda Bort na HUsvarni, a današnju dionicu odvezao je za 3 sata 41 minutu i 9 sekundi. Kao drugi ciljem prošao je franciuz Olivier Pain, a kao drugi David Casteua. Branilac titule Despres, završio je tek na petnaestoj poziciji sa 17:12 minuta zaostatka, što je bilo ključno za gubitak čelne pozicije u ukupnom plasmanu.


Automobili

Drugu etapu zaredom pobjedio je Nasser Al-Attiyah, za pobjedu bilo je dovoljno vrijeme od 3 sata 28 minuta 46 sekundi. Drugo mjesto pripalo je Chiceritu u SMG Buggyu koji je zaostao svega 36 sekundi za pobjednikom. Treće mjesto osvojio je Peterhansel što mu je bilo dovoljno za ostanak na prvoj poziciji u generalnom plasmanu.

Carlos Sainz nakon četvrte etape pao je na 24 mjesto u generalnom plasmanu i sada za vodećim zaostaje 3 sata 18 minuta i 9 sekundi. Nakon odličnog starta na ovogodišnjem rallyu ovo je razočaravajući rezultat, a sadašnji zaostatak gotvo da ga je izbacio iz utrke za titulom.


Kamioni

Kamazova plava armada nakon dugo vremena osvojila je jednu etapu. Mardeev u Kamazu pobjednik je četvrte etape sa vremenom 4 sata 4 minute i 59 sekundi. Drugo mjesto je pripalo je timskom kolegi Karginovu koji je kasnio 03:33 minute, a na treće mjesto ubacio se Stacey te tako razbio Kamaz trojac, jer se na četvro mjesto smjestio Nikolaev sa 10:51 minute zaostatka. Sacey na trećem mjestu za vodećim je kasnio 06:22 minute.

Loprais u Tatri završio je kao šesti sa zaostatkom od 18:28 minuta, dok je De Rooy završio kao sedmi sa 26:23 minute zaostakta za vodećim. Nakon četvrte etape došlo je do promjene na čelu u ukupnom plasmanu. Loprais je preuzeo prvo mejsto od De Rooya, koji minimalno kasni od 56 sekundi.

Dakar rally 2013: Etapa 4.

Kategorije: Rally Dakar