Dakar: 3. etapa

Dakar: 3. etapa / San Rafael – San Juan

Kameni pakao do podija!

Treća etapa Dakara 2012. vožena je po jako teškom terenu za koji se može reći da je “Kameni pakao”. Dionica je puna kamanja koje otežava vožnju i uzrokuje mnoge nevolje svim učesnicima, posebno motociklistima. Svaka i najmanja greška na ovoj dionici skupo se plaća. Vozilo se od San Rafaela do San Juana ukupne dužine 563 km, a brzinski specijal 270 km.

Automobili – U konkurenciji automobila treća dionica bila je dosta uzbudljiva, teška dionica donijela je mnogo iznenađenja i promjena u generalnom poredku. Kao što smo već rekli etapa sa dosta kamenja pogodovala je automobilima sa povišenim ovjesom kao što je su Mini, Hummer tim Robby Gordona ali i odlična Hilux Toyota.

Današnji pobjednik je španac Joan (Nani) Roma u Miniu koji je do pobjede došao zahvaljujući problemima Stephane Peterhansela kojem su se probušile dvije gume pred samim završetkom etape što ga je koštalo sedam minuta i pobjede na trećoj etapi dakara. Drugi je bio Krzystof Holowctyc takođe u Miniu koji je sa današnjim drugim mjestom preuzeo vodeću poziciju u generalnom poredku. Treći je bio Nasser Al-Attiyah, a četvrti odlični Giniel De Villiers u Toyoti Hilux koji je danas imao problema sa probušenim gumama i ventilacionim sistemom u kabini, koji ga nisu spriječili da napravi dobar rezultati na današnjoj etapi.

Motocikli – Treća etapa je bila vrlo uzbudljiva i u konkurenciji motociklista, a došlo je i do promjene u generalnom poredku. Francuz Cyril Despres na KTM-u pobjednik je treće etape dakara 2012. Da do današnje pobjede nije bilo lahko kaže i sam Despres. Treća etapa Dakara loše je počela za Despresa, njegov “vodonoša” ujutro je slomio prst, a nakon prvih 100 km pokvario mu se navigacioni uređaj. I pored svih problema uspio je da pobjedi na današnjoj etapi i preuzme vodstvo u generalnom poredku.

Iznenađenje na podiju treće etape priredili su holanđanin Frans Verhoevn na Sherco-u koji je zauzeo drugo mjesto sa zaostatkom 8 minuta i 37 sekundi i portugalac Paulo Goncalves na Husqvarna-i sa zaostatkom 8 minuta i 39 sekundi. Pobjednik druge etape Marc Coma završio je kao šesti sa zaostatkom od 17 minuta i 59 sekundi! Marc Coma je nakon odveženih 170 km staze promašio rutu te se okrenuo tek nakon 16 km. Nakon toga je krenuo agresivno pokušavajući da vrati nešto vremena. Na kraju je izgubio 13 minuta i pao na drugu poziciju u generalnom poredku sa zaostatkom od 10 minuta i 12 sekudni.

Kamioni – Iveco je i danas dobio etapu na Dakaru ali sa drugom posadom koju su činili Biasion / Huisman / Albiero. Kamaz, dugogodišnji vladar Dakara u konkurenciji kamiona i dalje se muči sa rezultatima, pa je tako Vladimir Chagin imao konsultacije sa posadom Ardavichus / Kuzmich / Turlubaev nakon čega su došli do drugog mjesta, a time i preuzeli vodeću poziciju generalnom plasmanu. Treća posada je takođe bila iz Kamaza, Karginov / Devyatkin / Mokeev. Četvrtoplasirani bio je Loprais u Tatri sa svojom posadom Almaši / Ernst.

Kategorije: Rally Dakar