Volkswagen I.D. R Pikes Peak – Električni bolid spreman za rušenje rekorda

Volkswagen I.D. R Pikes Peak – Električni bolid spreman za rušenje rekorda

Volkswagen spremno dolazi na najveću i najznačajniju brdsku utrku na svijetu.

Volkswagenova I.D. porodica nastavlja da raste, ali ne samo predstavljanjem putničkih automobila već i sa trkaćim bolidima. Novi član Volkswagenove električne porodice je I.D. R Pikes Peak sa kojim će njemački proizvođač napasti najveću i najznačajniju brdsku utrku na svijetu.

I.D. R Pikes Peak je pravi trkaći bolid koji je napravljen je specijalno za pokoravanje i rušenje rekorda najveće i najznačajnije brdske utrke na svijetu. Volkswagen je prije nekoliko mjeseci objavio digitalne crteže električnog bolida, a sada su objavljene i fotografije stvarnog modela koji će krenuti u postavljanje novih rekorda.

Od starta do cilja ima 156 zavoja, a dužina dionice iznosi 12,42 milja. Najbrže vrijeme postavljeno na ovoj dionici iznosi 8:13,878, a najbrže vrijeme električnog trkaćeg automobila iznosi 8:57,11. Upravo to vrijeme Volkswagen želi srušiti.

Razvoj I.D. R Pikes Peak bolida traje već osam mjeseci. Sa težinom ispod 1135 kg I.D. R Pikes Peak pokreću dva elektromotora sa ukupno 680 KS. U razvoju ovog automobila najveći izazov je bio kako održati malu masu obzirom na težinu baterija.

Ovo nije prvi put da se Volkswagen takmiči na ovoj utrci. Godine 1987. takmičio se sa posebno pripremljenim Golfom koji je imao dva motora. Ovaj jedinstveni Golf pokretalo je 652 KS i samo par zavoja prije kraja morao je odustati zbog problema sa ovjesom.

Kategorije: Auto sport