Volkswagen ID. R je apsolutni kralj Nürburgringa!

Volkswagen ID. R je apsolutni kralj Nürburgringa!

Nürburgring-Nordschleife dobila je još jednog kralja koji se zove Volkswagen ID. R!

Električni Volkswagen ID.R postavio je novi rekord staze! U segmentu električnih automobila koji su upisali najbrža vremena na ovoj stazi, električar iz Wolfsburga doslovno je pomeo svoje prethodnike.

Volkswagen ID. R nadmašio je prethodni rekord za čak 40.564 sekundi! Za upravljačem ID. R bolida bio je ponovo Francuz Romain Dumas, koji je nadmašio vrijeme Britanca Petera Dumbrecka koji je vozio NIO EP9 u 2017. godini.

Novo vrijeme koje je ID. R postavio iznosi 6:05.336 minuta što je brže od bilo kojeg električnog vozila koje je ikad vozilo krug na Nürburgringu! Prosječna brzina Dumasa bila je 206,96 km/h.

Ipak, apsolutni vladar Nürburgringa ostaje nevjerovatni bolid Porsche 919! Tačno prije godinu dana on je zasjeo na prijestol s vremenom 5:19.55 minuta i do sada mu se niko još nije približio

Volkswagen ID. R je još jednom naglasio impresivne performanse Volkswagenovog električnog pogona. Ovaj bolid sa 500 kW / 680 KS bez emisija je pokazatelj kako će izgledati budućnost s potpuno električnom identifikacijom.

Volkswagen je s istim bolidom i vozačem postavio jedan rekord prošle godine. Naime, ovaj tandem ostavio novi rekord na najpoznatijoj brdskoj utrci Pikes Peak.

Romain Dumas odvezao je 19,99 km i 156 zavoja u vremenu 7:57.148 te tako razbio rekord koji je postavio Sebastien Loeb u 2013. godini. Novi ima brže vrijeme za čak 16 sekundi.

Kategorije: Auto sport