BMW Ring-Taxi – M5 u taxi ulozi

BMW Ring-Taxi – M5 u taxi ulozi

BMW “taxi” vraća se na stazu nakon jednogodišnje pauze, a “taxi” vozilo bit će BMW M5, koji će ponovo juriti sjevernim dijelom Nürburgringa, čuvenim Nordschleifeom. Prije jednogodišnje pauze “taxi” ulogu imao je takogđe model M5 ali stare generacije, koji je otišao u penziju pred kraj 2010. godine.

Automobilom je upravljala Sabina Schmitz, a “zelenim paklom” kako zovu taj dio staze, M5-ca je prošla tridesetak hiljada puta. Nakon što je otišao u penziju, kao zamjena stigao je model M3 E90 koji je “putnike” prevozio u 2011. godini.

Novi M5 “taxi” pokretat će 4.4-litarskim twin-turbo V8 motor koji razavija 560 konjskih snaga. Ovom jurilicom upravljat će BMW-ovi instruktori sa iskustvom, a cijena ovog zadovoljstva samo za jedan krug iznosit će 216 eura po osobi. Ova cijena je dvadesetak eura skuplja nego prošle godine, ali je i automobil s kojim će se voziti budući putnici skuplji.

Cijena možda jest visoka, ali ona se može okarakterisati kao promotivna cijena. Za ovaj projekat BMW mnogo više ulaže, tako da cijena od 216 eura je više simbolična nego komercijalna. Na “taxi” modelu E60 M5 gume se mijenjaju svakih 10 krugova, disk pločice svakih 20, a ovjes svakih 50 krugova.

BMW Ring-Taxi postoji od 1986. godine, a do danas prevezao je više od 90.000 putnika, te napravio preko 650.000 kilometara!

Kategorije: Automobili