Bugatti Chiron Sport: Najsnažniji i najlakši Bugatti

Bugatti Chiron Sport: Najsnažniji i najlakši Bugatti

Bugatti Chiron Sport predstavljen je prošle sedmice na sajmu automobila u Ženevi. Sa svojih 1500 KS ima ubrzanje do 100 km/h za 2,5 sekunde.

Ono što Bugatti Chiron Sport razdvaja od svih Bugattija do sada je njegova manja masa. Njegovi tvorci su velikim naporima uspjeli “skinuti” još 18,5 kilograma.

Skidanje kilaže napravilo se u svim segmentima, a najbolji primjer su ruke brisača prednjeg stakla na kojima se uštedjelo čak kilogram i pol. Ovog puta napravljene su od karbona i prve su takve na nekom serijskom automobilu uopšte.

Motor od 16 cilindara sa četiri turbopunjača nije se uveliko mijenjao iako mu snaga sa godinama raste. Podsjetimo, Bugatti Veyron bio je prvi auto sa preko 1000 KS. Išao je preko 400 km/h u vrijeme dok je i 300 km/h bio cestovni podvig.

Modifikacije zahvatile su i sistem upravljanja te ovjes što zajedno donosi bolji osjećaj vožnje i brže reakcije na naredbe i želje vozača. Uz nevjerojatnu kombinaciju boja i luksuzni utisak, Chiron Sport bit će omiljena igračka izuzetno bogatih jer stoji oko 2,5 miliona eura.

Kategorije: Automobili, Sportisti