Audi potvrdio treću varijantu karoserije za TT model

Audi TT cross

Audi potvrdio treću varijantu karoserije za TT model

Audi je potvrdio da je u toku razvoj treće varijante karoserije za TT model, nakon što je odluka za roadster već donesena. U aprilu je predstavljen TT offroad koncept, a vjerovatno da je proizvodna verzija u fazi izrade.

Ulrich Hackenberg nije želio da objavi o kojoj karoseriji se radi, ali je naglasio da koncept pruža uvid u kojem bi pravcu mogao ići razvoj novog modela, u okviru aktuelne TT linije. Imajući u vidu da već postoji veliki broj članova Q porodice, ali i onih koji su u fazi razvoja, postavlja se pitanje da li postoji potreba za TT crossover modelom.

Podsjećanja radi, na Salonu automobila u Pekingu predstavljen je TT offroad koncept koji kombinuje sportski nastup coupea s iskoristivošću i prohodnošću SUV-a modela. Za pokretanje konceptnog modela zadužen je 4-cilindarski 2.0-litreni TFSI benzinski motor sa 292 KS i 380 Nm najvećeg okretnog momenta, te dva elektromotora snage 115 KS i 270 Nm.

Uz ovakav pogonski sklop konceptni model ima ubraznje od 0 do 100 km/h za 5,2 sekunde i postiže elektronski ograničenu maksimalnu brzinu od 250 km/h, a maksimalna brzina kada se kreće samo na električni pogon iznosi 130 km/h. Autonomija automobila kada se kreće u električnom modu iznosi 50 kilometara, dok u hibridnom režimu može preći 880 km.

Audi za ovaj model tvrdi da može ostvariti prosječnu potrošnju od samo 1,9 litara na 100 km uz emisiju CO2 od samo 45 g/km. Po dimenzijama Audi TT Offroad koncept vrlo je sličan modelu Q3, ali je pritom niži za 80 mm.

Kategorije: Koncepti