Honda Civic Type R Concept II bit će predstavljena na sajmu automobila u Parizu

Honda Civic Type R Concept 03

Honda Civic Type R Concept II bit će predstavljena na sajmu automobila u Parizu

U susret sajmu automobila u Parizu, Honda najavljuje novi Civic Type R koji će biti predstavljen u formi koncepta kao predproizvodni model. Iako se neki tehnički detalji još uvijek drže u tajnosti, vođa projekta Suehiro Hasshi najavljuje spektakularne performanse: ‘Novi Civic Type R će pokretati 2.0 trubo punjeni motor sa 280 KS, a vozilo će biti agilno i spremno za svakodnevnu upotrebu.’

Naime, poznato je da se vozila ovog proizvođača mogu pohvaliti dobrim performansama, ali su uz to uzorno efikasna i ekonomična. Novi motor sa trubo punjenjem i već provjerenim i-VTEC  sistemom, rado će se okretati do 7.000 o/min, uz znatno povećan okretni momenat, a sve to u okvirima Euro 6 propisa o emisiji polutanata.

Honda Civic Type R Concept 04

Uz novi Civic Type R vezuju se i neka nova tehnička rješenja sistema ogibljenja, koja će dodatno poboljšati upravljivost u krivinama pri velikim brzinama. Vlasnicima ovog vozila na raspolaganju će biti i dugme ‘+R’, a uključenjem tog moda performanse postaju još i bolje.

Da podsjetimo, oznaka ‘Type R’ prvi put je upotrijebljena 1992. godine i vezana uz model NSX, koji se mogao nabaviti samo u Japanu. Model Integra, dobio je ‘Type R’ oznaku 1995., a Civic 1997. godine.

Novi Civic Type R je razvijen za potrebe i po ukusu evropskih vozača, proizvodnja će se odvijati u pogonima Swindon u Velikoj Britaniji, a u salonima širom Evrope, naći će se tokom iduće godine.

Honda Civic Type R Concept 05

Kategorije: Koncepti