Kia u New Yorku predstavila HabaNiro

Kia u New Yorku predstavila HabaNiro

Kia Motors je nedavno na salonu u New Yorku predstavila svoju viziju budućnosti električnih vozila, koja izgleda vrlo atraktivno. I pikantno. Koncept HabaNiro je potpuno električno vozilo s pogonom na 4 točka, koji isključivo na struju prelazi nešto više od 480 kilometara.

Radi se o vozilu s 4 sjedišta, koje je namijenjeno 5. (najvišem) stepenu autonomne vožnje, s vratima koja se podižu i naprednijom tehnologijom od one koju su imali astronauti kada su sletili na Mjesec. Ali to nije nikakav superauto iz mašte, koji vjerovatno nikada neće biti napravljen, nego proročki uvid u budućnost mobilnosti, kada će automobili skladno spajati dizajn, praktičnost i kreativnost.

Odvažan, maštovit dizajn i visokotehnološka pomagala kao budućnost interakcije vozila

“Htjeli smo da se s ovim konceptom udobno vozite po ulicama grada, uživate u zavojitim cestama uz obalu i samouvjereno zaputite u avanture po bespućima,” rekao je Tom Kearns, podpredsjednik dizajna u Kijinom američkom dizajnerskom centru. “Zamišljali smo vozilo za svakoga i skoro za sve. Kada smo vidjeli finalni proizvod bili smo šokirani maštom kreatora HabaNira i njegovim laboratorijem tehnologija, koje bi htjeli imati kod kuće. I to danas.”

Svojim robusnim naplacima od 20 inča, kratkim prevjesom i pozamašnim prednjim i zadnjim krajem HabaNiro isijava čelične mišiće i izvanredne mogućnosti, bez obzira da li ste krenuli u trgovinu, na sastanak ili tražite zabačen kraj za ribarenje.

“Ne možemo biti ponosniji na naš dizajnerski centar,” rekao je Michael Cole, izvršni direktor i podpredsjednik Kia Motors America. “HabaNiro je genijalan proizvod znanja i mašte. Ne samo da je njegov prekrasan dizajn skladan s potrebama buduće mobilnosti, nego njegova konstrukcija i tehnologije predviđaju na kakav način će se ljudi htjeti kretati u budućnosti.”

Potpuno nova kategorija vozila

HabaNiro je kompaktni krosover isključivo zbog postojeće automobilske terminologije. Ali ga ne možemo jednostavno definirati. To je ustvari potpuno električno i svaštoliko vozilo (Everything Car oz. ECEV) – vozilo za svakodnevnu upotrebu, krosover, sportski terenac, radni prostor s vrhunskom tehnologijom i vozilo za avanture.

Eksterijer koji pomjera

Za dizajn HabaNira je karakteristično energetsko uzajamno djelovanje zaštitnih metalnih sivih obloga, koje obuhvataju prednje točkove, protežu se do bokova i jarko crvenih ploča kod C stuba i produžujue se preko krova. Ova dva elementa stvaraju živahnu energiju i naprijed nagnut položaj, koji nagovještava da je HabaNiro spreman za polijetanje. Ova latentna i naprijed nagnuta energija ojačana je elegantnom karakternom linijom, koja obavija prednji dio i produžava se preko ramena, a završava dinamično usmjerena prema zadnjim točkovima.

HabaNirovu masku motora, koja podsjeća na njušku ajkule, dopunjuju svjetleće crni aluminijski “zubi”, koji sliče na otvore, koje obično nalazimo na vrhunskim elektronskim uređajima. Konstrukcija, namijenjena električnim vozilima, omogućava postavljanje točkova na same rubove, što HabaNiru omogućava dosta širok i samouvjeren izgled.

Aluminijska zaštita podvozja, aluminijska kuka za vuču i dodaci od eloksiranog aluminija crvene boje s utisnutim imenom HabaNiro dopunjuju prestižan izgled, a ujedno i izražavaju avanturistički karakter vozila. Možda su najizrazitija dnevna svjetla, koja trepere u ritmu srca, što dovoljno ilustrativno predstavlja HabaNirovo energiju i govori – “Živ sam.”

Kabina, bogato opremljena visokotehnološkimi pomagalima

HabaNirova vrata koja se dižu i podsjećaju na leptirova krila ili pak makaze, nagovještavaju njegov u budućnost usmjeren dizajn. Unutrašnjost jarko crvene boje predstavlja strast i živahnost. U modernoj i prozračnoj kabini odskaču mašinski obrađena prednja sjedišta s grubim uzorkom, koja izgledaju kao da lebde u prostranoj kabini. Pročišćenim površinama u kabini i savremenom izgledu nesumnjivo doprinose i izostanak pravougaonih zaslona i klasičnih upravljačkih prekidača i dugmadi.

Umjesto toga HabaNiro donosi projicirni zaslon (HUD – Head Up Display) preko cjelokupne širine vjetrobranskog stakla, kojim se upravlja pomoću konkavne ploče s mjeračima, s velikim interaktivnim zaslonom na dodir s tehnologijom senzoričnog odziva osvjetljenja (SLF – Sensory Light Feedback). Tehnički sistem opcijskog dijeljenja (TOSS – Technical Option Sharing System) korisnicima omogućava jednostavno kretanje između opcija na projicirnom zaslonu.

Putnici u HabaNiru moći će udobno putovati zahvaljujući savremenom sistemu ventilacije (PVS – Perimeter Ventilation System), koji gotovo nečujno u obliku zračne zavjese dovodi u kabinu hladan ili topao zrak. Suptilan sjaj geometrično dizajniranog poda se odražava na površinama po cijeloj kabini. Osvjetljenje kabine (LCE – Lighting Color Effect) može biti blago ili intenzivno, dok nijansa osvjetljenja može mijenjati ambijent u kabini.

Kada je uključen HabaNirov peti stepen autonomne vožnje, upravljački obruč i instrument tabla se pomjeraju unutra kako bi vozač i suvozač dobili više prostora. Upotreba medija ili druga zabava, kao npr. gledanje filmova tokom duge vožnje na autocesti može se projicirati na širokom zaslonu preko cijelog vjetrobranskog stakla.

HabaNiro donosi Kijin sistem prilagođavanja vozila emocionalnom raspoloženju u realnom vremenu (R.E.A.D. – Real-time Emotion Adaptive Driving), koji su početkom godine predstavili na sajmu zabavne elektronike CES u Las Vegasu. 

Sistem R.E.A.D. može pomoću tehnologije umjetne inteligencije i prepoznavanja bioloških signala analizom vozačevog emocionalnog stanja u realnom vremenu optimizirati i pojedinoj osebi prilagoditi prostor u kabini vozila. Tehnologija prati vozačevo emocionalno stanje  upotrebom senzora, koji čitaju njegove izraze lica, puls i provodnost kože (elektrodermalna aktivnost). Sistem prilagodi kabinu s obzirom na ocjenu pet osjetila i tako stvara bolju sredinu. Tehnologija mašinskog učenja umjetne inteligencije omogućava kreiranje osnove ponašanja korisnika, na osnovu čega slijedi identifikacija uzoraka i trendova i u skladu s tim prilagođava kabinu. 

R.E.A.D. takođe omogućava HabaNirov sistem praćenja očiju (ETS – Eye Tracking System) sa 180-stepenim prikazom kamere na zadnjem kraju vozila. Sistem koristi emocionalnu inteligenciju na osnovu umjetne inteligencije za praćenje vozačevog pogleda, kada isti gleda ka vrhu vjetrobranskog stakla, gdje se obično nalazi „rikverc“ ogledalo. Umjetna inteligenca u trenu prepoznaje vozačevu potrebu da pogleda događanje iza vozila i na zaslonu odmah prikazuje sliku 180-stepene kamere.

Trenutno još nije u planu djelovanje umjetne inteligencije u slučaju gladi vozača, što bi vozilo direktno usmjerilo do najbliže lokacije s hranom, gdje bi vozača čekala naručena hrana, ali će tehnologija možda u budućnosti omogućavati ovakve funkcije. Umjetna inteligencija i automatizacija ne bi smjele upropastiti užitak u vožnji, čega se boje neki ljubitelji automobila, nego ga unaprijediti – predviđanjem čovjekovih potreba kako bi se što bolje fokusirao na vožnju.

Pogled u budućnost 

Iako neki možda smatraju kako koncept HabaNiro neće nikada zaživjeti  Kia je u posljednjih 18 mjeseci na tržištu lansirala modele Stinger i Telluride, koji su takođe nastali kao plod mašte. HabaNirova »leptirova« vrata? Možda ne danas, ali je budućnost otvorena – Kia je spremna da preuzme vodeću ulogu u automobilskoj branši i odvede nas u pikantan i uzbudljiv svijet neslućenih mogućnosti.

Kategorije: Koncepti