Mercedes-Benz GLE: Spoj efikasnosti i performansi

Mercedes-Benz GLE 63 AMG 2016 01

Mercedes-Benz GLE: Spoj efikasnosti i performansi

Mercedes-Benz je u velikoj mjeri redefinisao svoj najprodavaniji automobil u SUV segmentu. Ono što je najinteresantnije kod novog GLE modela jesu mnogo privlačniji prednji i zadnji kraj, ali i mnogi drugi zahvati koji omogućavaju nove domete u pogledu smanjenja emisije gasova i pogonskog sistema. Svi motori iz ponude pokazuju u proseku smanjenje od 17% u potrošnji goriva i emisiji CO2 u odnosu na prethodne serije modela.

Prvi put u historiji svojih SUV modela, Mercedes-Benz nudi PLUG-IN hibridni model, GLE 500 e 4MATIC, koji spaja maksimalnu efikasnost sa izvanrednim performansama. Ovaj multitalentovani automobil nadmašiće već niske vrijednosti potrošnje goriva koje je ostvario šampion efikasnosti GLE 250 d sa četvorocilindarskim dizel motorom, postižući pritom performanse modela sa V8 motorom.

Mercedes-Benz GLE 63 AMG 2016 02

Prednosti novog GLE također obuhvataju najbolje upravljanje na putu i u terenskim uslovima, nevjerovatnu prostranost i visok nivo aktivne i pasivne sigurnosti. SUV modeli visokih performansi kao što su Mercedes-AMG GLE 63 4MATIC i GLE 63 S 4MATIC dio su GLE porodice.

„Posljednja riječ tehnike i tehnologija efikasnog pogona, zajedno sa vrhunskim kvalitetom vožnje, univerzalnost i robusnost tipična za SUV vozila – to su sve elementi koji čine novi GLE i vode ovaj najprodavaniji model ka uspijehu“, ovim riječima Ola Källenius, član upravnog odbora Daimlera AG, Mercedes-Benz Automobila, opisao je najnovijeg člana porodice SUV modela Mercedes-Benza.

Mercedes-Benz GLE 63 AMG 2016 04

Sigornost bez premca i visok nivo dinamike u vožnji, kako na putu, tako i u terenskim uslovima, još neki su od kvaliteta ovog prvoklasnog SUV modela. Uz to, GLE nas oduševljava i revolucionarnim pomoćnim sistemima, devetostepenim 9G-TRONIC automatskim mjenjačem i inovativnim DYNAMIC SELECT kontrolnim sistemom za dinamičko upravljanje, koji već u standardnoj specifikaciji nudi brojne pogonske programe i opcije za terensku vožnju.

Dizel i hibridni pogon: sinergija efikasnosti i uživanja u vožnji

Pored atraktivnog dizajna, različitih iskustava u vožnji koja pruža DYNAMIC SELECT i pomoćnih sistema koje smo upoznali kod E i S-Klase, GLE nas zadivljuje i širokom ponudom motora. Pet podjednako efikasnih i moćnih pogonskih agregata sa četiri, šest ili osam cilindara obuhvaćeni su ponudom. Posebno mjesto ima: četvorocilindarski dizel model GLE 250 d sa snagom od 150 kW (204 KS) koji pruža vrhunske performanse sa najnižom potrošnjom goriva za ovu klasu vozila. Ovo je prvi serijski SUV model na svijetu sa konvencionalnim pogonom čija je emisija svega 140 g CO2/km (5,4 l/100 km).

Mercedes-Benz GLE 63 AMG 2016 05

Najmoderniji BlueDIRECT V6 i V8 benzinski motori

Moćni GLE 500 4MATIC, sa twin-turbo V8 motorom sa direktnim ubrizgavanjem, snage 320 kW (435 KS) i maksimalnog obrtnog momenta od 700 Nm, spaja vrlo atraktivne performanse sa visokim stepenom uglađenosti ovih motora. GLE 400 4MATIC pokreće twin-turbo V6 motor sa direktnim ubrizgavanjem i ima snagu od 245 kW (333 KS) i obrtni moment od 480 Nm pri 1400 obrtaja, pri čemu je potrošnja 8,8 l/100 km i emisija gasova 209 g CO2/km.

Mercedes-AMG GLE 63 i GLE 63 S

Novi Mercedes-AMG GLE 63 4MATIC sada je jači i atraktivniji nego ikad sa proširenom ponudom modela i većom snagom. Po uvođenju novih naziva modela, nasljednik uspješnog Mercedes-Benz ML 63 AMG modela sada se zove Mercedes-AMG GLE 63. AMG-ov 5,5-litarski twin-turbo V8 motor još je snažniji nego ranije: pored osnovne varijante snage 410 kW (557 KS), postoji i izrazito sportski S-model koji ima snagu 430 kW (585 KS).

Mercedes-Benz GLE 63 AMG 2016 06

Kategorije: Automobili