Lamborghini Huracan EVO – Spreman za borbu protiv McLarena i Ferrarija

Lamborghini Huracan EVO

Lamborghini Huracan EVO – Spreman za borbu protiv McLarena i Ferrarija

Predstavljen osvježeni Huracan koji je spreman za borbu sa Mclarenom 570S i Ferrarijem 488.

Lamborghini je predstavio osvježeni Huracan model sa kojim želi odgovoriti glavnim rivalima, britanskom McLarenu i komšijskom Ferrariju. Huracan EVO donosi osvježen izgled ali i niz mehaničkih poboljšanja koja je preuzeo od modela Huracan Performante.

Huracan EVO opremljen V10 motorom kao i Performante snage 631 KS, a motor je uparen sa sedam brzinskim mjenjačem s dvije spojke. Snaga se prenosi na sva četiri točka.

Lamborghini Huracan EVO

Među tehničkim novitetima upravljanje zadnjom osovinom, baš kao što ima Porschea 911. Zakretanje zadnjih točkova poboljšava dinamičke karakteristike automobila. Ovaj sistem integrisan je u upravljački sistem koji kontroliše rad motora, upravljača, podesivih amortizera i pogona.

Novi pogonski sistem ima mogućnost aktivne raspodjele snage po pojedinim točkovima što mu omogućava još bolju upravljivost.

Automobil ima veću masu za 40 kg u odnosu na model Performante, ali od 0 do 100 km/h sprinta za svega 2,9 sekundi. Do 200 km/h ubrzava za 9 sekundi, a na kraju postiže maksimalnu brzinu preko 320 km/h.

Vizuelne promjene na karoseriji su minimalne i kozmetičke su prirode. Na zadnjem dijelu ispušne cijevi su na drugoj poziciji, a difuzor je veći i agresivniji. Zadnji spojler je također nov.

U unutrašnjosti promjene su donijele digitalizaciju. Veliki broj kontrola koje su se pokretale preko mehaničkih prekidača prebačene su veliki ekran od 8,4 inča koji je osjetljiv na dodir. Novi infotainment sistem znatno je bogatiji od prethodnog.

Lamborghini Huracan EVO svjetsku premijer će imati na sajmu automobila u Ženevi 2019.

Kategorije: Automobili, Sportisti, Vijesti