Porsche hibridi

Svi Porsche model u hibridnoj izvedbi

Porsche Cayman TechArt 2013

Porsche tvrdi kako će svi njegovi modeli u budućnosti koristiti hibridne pogonske sisteme u skladu sa strategijom drastičnog smanjenja potrošnje goriva u svakodnevnoj vožnji. Porsche inženjeri najavljuju kako je tehnologija usmjerena na smanjenje potrošnje goriva i već je predstavljena u plug-in hibridnoj Panameri: Hibridni model Panamera koristi tradicionalni Stop/Start sistem, ali i napredne sisteme za isključivanje motora u vožnji.

Sljedeća faza odvijat će se u razdoblju 2016. i 2017. godine kada će Porsche automobili moći komunicirati sa okolinom koristeći se vrlo detaljnim saobraćajnim kartama koje će uključivati tačne podatke o npr. nagibu na cestama, pa čak i radijusima nadolazećih zavoja, a sve u cilju automatskog odabiranja pogodnog načina vožnje (električnog, hibridnog, sportskog).

Iako je fokus stavljen na ekonomičnost novih modela, Porsche će održati zavidnu razinu njihovih performansi po kojima su toliko poznati pa će tako nova plug-in hibridna Panamera kombinovati 3.0-litreni V6 motor koji će biti uparen sa elektromotorom, te će razvijati 416 KS i omogućavati ubrzanje do 100 km/h za 5,5 sekundi.

Kategorije: Automobili