Aston Martin V12 Vantage S Roadster

Aston Martin V12 Vantage S Roadster 01

Aston Martin V12 Vantage S Roadster

Aston Martin predstavio je novi V12 Vantage S Roadster i tako uputio otvorenu pozivnicu za vozačka uzbuđenja i upotpunio nedovršenu ponudu sa prošle godine predstavljenim V12 Vantage S Coupe. To je trenutno najjači, najbrži i najagilniji roadster serijske proizvodnje ovog britanskog proizvođača.

Aston Martin V12 Vantage S Roadster 02

Naime, unatoč lošim klimatskim uslovima i malom broju sunčanih dana u godini, britanci su poznati po iznimno dobrim roadsterima. Aston Martin je u ovom slučaju otišao i korak dalje ponudivši roadster koji oduzima dah čak i blaziranim pripadnicima svjetskog JetSeta.

Aston Martin V12 Vantage S Roadster 03

Kako opisati vozilo koje je napravljeno baš onako kako treba, klasično, ‘po knjizi’, beskompromisno…? Sve je onako kako bi trebalo biti, motor je smješten naprijed, uzdužno, dok je mjenjač pomjeren unazad uz samu stražnju osovinu, što osigurava dobar raspored mase i primjerena vozna svojstva.

Aston Martin V12 Vantage S Roadster 04

Ispod prednjeg poklopca smješten je ‘atmosferski’ motor, radne zapremine 5.935 ccm, koja je raspoređena na 12 cilindara, smještenih u V raspored. Ovaj motor razvija snagu od 421 kW, odnosno 572 KS pri 6.750 o/min i 620 Nm okretnog momenta pri 5.750 o/min. Ako ovi podaci ne izgledaju fascinantno, tada će podatak da je već pri 1.000 o/min dostupno kolosalnih 510 Nm značajno popraviti stvar.

Aston Martin V12 Vantage S Roadster 05

Ovako potentan agregat zahtjeva i dobar prenosni sistem, pa je Aston Martin u saradnji sa Oerlikon Graziano pripremio 7-stepeni Sportshift™III, hidraulično vođeni transaxle mjenjač. Ono što ‘popravlja stvar’ je činjenica da je opisani mjenjač 20 kg lakši od manuelnog 6-brzinca u prethodnom modelu. Ovaj model težak 1.745 kg od 0 do 100 km/h ubrzava za 4,1 sekunde, te dostiže maksimalnih 323 km/h.

Aston Martin V12 Vantage S Roadster 06

Vemoa obimna tehnička objašnjenja odnose se i na sisteme ogibljenja, upravljanja i kočenja, kao i na dizajn, te načine sklapanja karoserije, koji se još uvijek, srećom, odvija većim dijelom ručno pod brižnim očima iskusnih majstora.

Aston Martin V12 Vantage S Roadster 07

Ni unutrašnjost, ako se tako može nazvati, ne zaostaje, jer su upotrijebljeni vrhunski, ručno obrađeni materijali. Tu je i vrhunski audio sistem Bang & Olufsen proizveden u Danskoj.

 

 

Kategorije: Sportisti